Vievio malūnas dirba duonos valgytojams

Vievio malūnas dirba duonos valgytojams
Julija Kirkilienė
Vievio malūne per 41 gyvavimo metus keitėsi pavadinimai ir vadovai, įmonė net buvo perregistruota į Panevėžį, bet prieš metus vėl sugrįžo į Vievį – „Malsena plius“ įregistruota Elektrėnų savivaldybėje ir į savivaldybės biudžetą moka mokesčius. Dabar Vievio malūnas, t.y. UAB „Malsena plius“, yra pripažinta didžiausia miltų ir miltų mišinių gamybos įmone Lietuvoje.

Dirba duonos valgytojams

Vievio malūnas šiais metais pakeitė savo įvaizdį. Atnaujinti pastatai savo baltumu traukia važiuojančiųjų autostrada dėmesį. Įmonės direktorius Gintautas Migonis sako, kad naujas technologijas diegia, aplinką gražina tik dėl žmonių, duonos valgytojų. Miltų kokybei gerinti įmonėje skiriama labai daug pastangų. Net malkinę duonkepę pastatė bandomiesiems kepimams, kad pirma patys įsitikintų miltų kokybe, o tik paskui klientams parduotų. Geriausi įmonės klientai, žinoma, yra duonos kepyklos, bet įmonė nepamiršta kiekvieno pirkėjo. Atgarsio sulaukė akcija „Gamink namuose su Malsena“, kurios metu žmonės įmonei siuntė miltinių gaminių receptus. 22 išradingiausių receptų autoriai buvo apdovanoti specialiomis dovanomis.
Vertina žmones
Šiuo metu bendrovėje „Malsena plius“ dirba virš 120 žmonių. Ne vienas iš jų augę ir keitęsi kartu su malūnu. Bene ilgiausiai, nuo pat malūno atidarymo (41 m. dirba malūne, prieš tai metus dirbo kombinuotų pašarų laboratorijoje) laboratorijoje dirba Elena Pečiūrienė. Daugiau kaip tris dešimtmečius malūne skaičiuoja Elena Černiauskienė, elevatoriaus vedėja, Vladimiras Garanža, malūno gamybos vadovas, Aldona Gliaudelienė, pakavimo operatorė, Stasys Vankevičius, sandėlio darbuotojas ir kt. Naujieji malūno vadovai taip pat vertina darbuotojus. Sunkmečiu ne tik žmonių skaičiaus ir atlyginimų nemažina, bet dar įvairiomis socialinėmis programomis pamalonina. Vasaromis organizuoja išvykas po kitas šalis, rengia įmonės šventes, dovanomis pasveikina švenčių proga, o šiuo metu ruošia dar ir valgyklos atidarymą. Darbuotojai gali naudotis pirtele, suremontuotomis buitinėmis patalpomis.
Padeda vieni kitiems
Įmonės direktorius sako, kad lietuviški grūdai atitinka vokiškų grūdų kokybę, iš jų galima pagaminti aukščiausios rūšies miltų, tinkančių įnoringiausiems duonos kepėjams ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tiesa, miltų eksportavimas į kitas šalis yra brangus, nes reikalingas specializuotas transportas, bet pasaulis Vievio malūno miltus žino ir vertina.
Sunkmečiu, pasak G. Migonio, buvo laukta miltų vartojimo padidėjimo, tačiau įmonė to nepajuto. Bet ir nuosmukio nepajuto. Kainos, tiek grūdų supirkimo, tiek miltų pardavimo, svyruoja nežymiai. Grūdų supirkimo kainas spalio mėnesį šiek tiek pakėlė, o miltų kainas sumažina per įvairias akcijas. Direktorius prašė padėkoti vartotojams, kurie pasitiki Vievio malūnu: parduoda čia grūdus, perka gaminamą produkciją ir taip padeda išgyventi. „Vieni kitiems pagelbėdami ir sulauksime geresnių laikų“,- nuoširdžiai mintimis dalijasi direktorius.
Rinkai reikia naujovių
Nors direktorius nepraleidžia progos pagirti dirbančiųjų „Malsenoje“, bet žmonių rankų per paskutinį dešimtmetį malūne reikia vis mažiau. Miltų fasavimo ir pakavimo skyriuose dirba tik robotai. Malimo staklėms prižiūrėti taip pat užtenka poros žmonių pamainoje. Tik elevatoriuje kol kas dar sukasi senieji įrengimai, prižiūrimi žmonių. Moderniai įrengtoje laboratorijoje taip pat reikalingos kruopščiųjų laborančių rankos. Laboratorija šiuo metu labai svarbus įmonės padalinys. Čia ne tik nustatoma produkto kokybė, bet vis sukuriama nauja produkcija. Laikydamasi tradicijų artimiausiu metu įmonė žada vartotojus vėl nustebinti naujais gaminiais. „Rinkai reikia naujovių“,- sako inžinieriaus ir ekonomisto išsilavinimą turintis direktorius, savo hobiu laikantis duonos kepimą. Malkomis kūrenamą duonkepę jis sakė pasistatęs ir savo namuose Rumšiškėse.
Vertybės
„Malsena plius“ – tai ne tik Vievio malūnas. Įmonei priklauso Panevėžio duoninis malūnas ir dukterinė kompanija UAB „Amber pasta“ (trumpieji makaronai, spagečiai). Įmonė plečia ne tik savo veiklą, bet ir paslaugas. Šiais metais ūkininkams buvo pasiūlyta naujovė – atsivežti grūdus savo transportu. Ūkininkams, samdantiems transportą, tai buvo didelis palengvinimas, o malūnas šiais metais pasiekė tarybinių laikų grūdų supirkimo pajėgumą. Per dieną supirkdavo po 2 tūkst. tonų ir užpildė pilną elevatorių – jame telpa virš 60 tūkst. tonų grūdų, iš kurių dalį tik saugos ir grąžins klientams, kitus perdirbs į miltus duonai ir pyragams kepti.
Sunkmečiu malūnas dirba taupiau, bet ne šykščiai. Grūdų supirkimo kainas šiek tiek padidino ir su pardavėjais atsiskaito laiku. Šiuo laikotarpiu, kai Darbo biržose pilna bedarbių ir darbdaviai turi iš ko rinktis, o šalyje vėl keičiasi vertybės, „Malsenos plius“ vadovai labiausiai vertina žmones. Žmones, kurie dirba įmonėje, žmonės, kurie augina ir parduoda grūdus, žmones, kurie valgo duoną, nesvarbu, kur keptą: didelėse kepyklose ar namuose.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Aktualijos

Aktualijos

Aplinkos apsauga

Archyvas

Darbo partija

Elektrėnai

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose

Elektrėnų krašto šviesuoliai

Europietiška savivaldybė

Keliai aukštumų link

Keliai link aukštumų