Putpelių ūkis: pajuokavimas, virtęs verslu

Putpelių ūkis:  pajuokavimas, virtęs verslu

Virginija Jacinavičiūtė

Vievininkuose gyvenanti Daiva Urbonavičiūtė putpeles augina jau 20 metų. Šiemet ūkininkė putpeles įkurdino naujame ūkyje ir žada verslą plėsti.

Pradėjo nuo 20 putpelių

IMG 0969Putpelės Urbonavičių šeimos sodyboje apsigyveno dar prieš 20 metų, kai Daivos tėvams Rimantui ir Elenai jas padovanojo draugas, putpelių auginimo ir jų naudos tyrinėtojas, biomedicinos mokslų daktaras, elektrėniškis Jonas Skonsmanas. „Imkite, patys valgykite ir biznį darykite“, – sakė mokslininkas, sveiko gyvenimo būdo ir maisto propaguotojas, dovanodamas 20 putpelių būrelį. Tuomet šeima į tai rimtai nežiūrėjo ir tokia verslo idėja netikėjo, bet kad putpelių kiaušinius valgyti su lukštais sveika, žinojo. Pati Daiva tuomet dar buvo studentė ir savęs ūkininkaujančios neįsivaizdavo. Kai padovanotų putpelių būrelis išaugo į didelį pulką, Daivai vis tiek teko tėčiui padėti. Išaugęs putpelių būrys priperėdavo tiek kiaušinių, kad šeima nespėdavo jų suvalgyti, atėjo metas ieškoti pirkėjų.

Baigusi studijas, Daiva dar labiau pasinėrė į putpelių auginimą. 20 metų putpelės buvo auginamos tėvų sodyboje Vievininkuose. Prieš kelerius metus Daiva su vyru Ričardu nusprendė verslą plėsti ir ryžosi imti paskolą naujam putpelių ūkiui.

Paprastai paukščių kaimynystė žmones nelabai žavi, todėl Vilkabalių kaime turėtą žemę Daiva iškeitė į labiau nuo gyvenamųjų namų nutolusią žemę Matukiškių kaime.

Automatizuotas ūkis

IMG 0978Naujame ūkyje, kuris pradėjo veikti tik rugpjūtį, gyvena apie 10000 putpelių patelių, patinų ir jauniklių. Ūkyje viskas automatizuota. Paukšteliai šeriami ir girdomi automatiškai, kiaušinukai per konvejerį surieda ant kiaušinio surinkimo stalo, tereikia juos surinkti. Paukščių išmatos taip pat surenkamos automatizuotai. Maži paukšteliai gyvena Ispanijoje pagamintuose narveliuose. Patalpose palikta blanki šviesa, nes putpelės bijo ryškios šviesos. Apskritai baikštumas – išskirtinis šių paukštelių bruožas. Tik pajutusios žmogų, jos neria į tamsiausią narvelio kampą. Patalpose nuolat palaikoma ne mažesnė kaip 18 laipsnių temperatūra, kitaip kiaušinių putpelės nedėtų.

Nors visas ūkis automatizuotas, tačiau darbo ūkyje vis tiek yra nemažai. Ypač daug dėmesio reikalauja inkubatoriuje laikomi lepūs jaunikliai, be to, reikia kiaušinius surinkti, sudėti į dėžutes, išvežti į prekybos vietas. Daivos ūkyje užaugintais kiaušiniais prekiauja visi didieji prekybos centrai, taip pat juos perka restoranai. Šiuo metu klientai išperka visus kiaušinius, nė vienos pakuotės sandėlyje nelieka. Didelę šeimos verslo laiko dalį užima buhalterijos tvarkymas. Šeimos nariai darbus dalinasi draugiškai, tačiau vis tiek jau sunkiai besuspėja, todėl priėmė darbuotoją, įdarbintą per Darbo biržą. Dabar Daiva džiaugiasi, kad jos pensininkai tėveliai galės mėgautis užsitarnautu poilsiu.

Dalį naujojo ūkio pastato statybos kaštų D. Urbonavičiūtė padengė įgyvendinusi Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai finansuotą projektą „Putpelių ūkio modernizavimas ir plėtra“. Šis projektas Daivai ir jos vyrui buvo nemažas iššūkis, nes norint atitikti projekto reikalavimus, reikia itin kruopščiai viską atlikti, įgyvendinti tai, ko reikalaujama įvairiuose dokumentuose. Pavyzdžiui, tvoros aplink ūkį pamatai apie pusė metro įkasti į žemę, kad jokie teršalai nepatektų į gruntą.

Ūkį stebi iš namų

IMG 0965Putpelių ūkyje įrengtos dvi patalpos su narveliais. Vienoje jų užimta tik ketvirtadalis narvelių, kitoje putpelių patinų nepertraukiamo klegėjimo visai nesigirdi – joje niekas negyvena. Kol kas. Šeima savo verslą planuoja plėsti ir užpildyti visus narvelius. Greitai ūkis į prekybą pasiūlys ir putpelių mėsos. Tereikia sulaukti, kol skerdyklos patalpoje bus įrengti šaldytuvai produkcijai laikyti. Vienas kilogramas putpelių mėsos kainuos apie 10 Eur, o tą kilogramą sudaro apie aštuonios putpelės. Šiuo metu dizaineris ruošia ūkio logotipą, kuris iškils virš įėjimo į ūkį, tuomet jau visi pravažiuojantys matys, koks ūkis įkurtas Vievio seniūnijoje.

Įdomu tai, kad putpelės Daivos Urbonavičiūtės ūkyje gyvena komfortiškiau nei žmonės. Joms nuolat palaikoma stabili temperatūra, apsaugotos jos nuo perkaitimo, patalpos gerai vėdinamos. O visas pastatas stebimas vaizdo kameromis, kurių perduodamą informaciją Daiva mato būdama namuose. Ūkininkė sako, kad pirmiausia pabudusi ryte pasižiūri, kaip jos paukšteliai gyvena, o tik vėliau peržiūri feisbuko paskyrą ar Lietuvos naujienas.

Daivos ūkio putpelės maitinamos specialiais lietuvių gaminamais pašarais, kuriuose nėra genetiškai modifikuotų organizmų. Tai bus akcentuojama ant netrukus pasikeisiančios kiaušinių pakuotės.

Valgomas su lukštais

Pirkėjai gal jau atkreipė dėmesį, kad putpelių kiaušinių galiojimo laikas net 70 dienų. Naudingiausi jie, kai valgomi žali ir dar su lukštais. Specialiai Daivos užsakytas tyrimas parodė, kad putpelių kiaušinio lukšto paviršiuje yra didelis kiekis vitamino D. Tyrimą atlikę laboratorijos darbuotojai ir patys nustebo atradę, kad vieno kiaušinio lukšte vitamino D yra kelis kartus daugiau nei dienos norma. Mokslininkai yra nustatę, kad šis vitaminas stiprina kaulus, saugo nuo kai kurių vėžio formų, cukrinio diabeto, širdies ligų ir netgi nuo depresijos. Kiaušinio lukštas yra labai trapus, suplaktas virsta į miltelius, todėl Daiva siūlo dėti kiaušinius į žaliuosius kokteilius, varškę, jogurtą, košę. Nors išsamių putpelių kiaušinių tyrimų nėra atlikta, tačiau Daiva įsitikinusi, kad jie žymiai sveikesni nei vištos. „Medui mokslinių tyrimų taip pat nereikia, visi nuo seno žino, kokios ypatingos jo savybės“, – palygino Daiva.

Jei nežinote, kaip panaudoti putpelių kiaušinius ar mėsą, daug išradingų patiekalų galite rasti feisbuko paskyroje Daivos Urbonavičiūtės putpelių ūkis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Aktualijos

Aktualijos

Aplinkos apsauga

Archyvas

Darbo partija

Elektrėnai

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose

Elektrėnų krašto šviesuoliai

Europietiška savivaldybė

Keliai aukštumų link

Keliai link aukštumų