„Duonos sūris“ yra ypatingas suomiškas sūris, kuris tradiciškai valgomas su uogiene. Tai – švelnus, šiek tiek elastingas sūris, patiekiamas šiltas. Šis sūris puikiai dera su saldžiomis ir rūgščiomis uogomis, pavyzdžiui, gervuogėmis.
Ingredientai:
2 litrai nenugriebto pieno (riebus pienas), 2 šaukštai renino (fermento sūrio gamybai, galima rasti specializuotose parduotuvėse), 1 šaukštelis druskos, 200 ml gervuogių uogienės.
Gamybos procesas:
1. Sūrio masės paruošimas: Pieną supilk į didelį puodą ir pašildyk iki maždaug 37 °C (kūno temperatūros). Supilk renino tirpalą (pagal pakuotės nurodymus) ir maišyk, kol pienas pradės krešėti. Leisk stovėti apie 30 minučių, kol susidarys sūrio masė.
2. Sūrio formavimas: Kai pienas sukrešės, supjaustyk masę į mažus gabalėlius ir dar šiek tiek pašildyk iki 50°C. Maišyk lėtai, kad išsiskirtų išrūgos.
3. Kepimas: Supilk sūrio gabalėlius į sietelį ir palik nuvarvėti išrūgoms. Tada sudėk sūrį į kepimo skardą ir kepk 200 °C temperatūroje apie 10–15 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos ir traškus.
4. Patiekimas: Supjaustyk „duonos sūrį“ gabalėliais ir patiek šiltą su šaukštu gervuogių uogienės. Kai kurie mėgsta sūrį užpilti šiltu pienu ar grietinėle, kad jis suminkštėtų ir įgautų švelnesnę tekstūrą.