Tiek įrenginėjant, tiek atnaujinant virtuvę, svarbu, kad ši būtų kuo funkcionalesnė. Juk virtuvė – intensyvi judėjimo zona, kurioje „verda“ didžiausias veiksmas. Čia ne tik reikia turėti vietos gaminimui, bet ir sutalpinti kuo daugiau virtuvės reikmenų. Šiame straipsnyje aptarsime 5 funkcionalios virtuvės zonas, be kurių patogi ir stilinga erdvė – sunkiai įsivaizduojama.
1. Puodų, keptuvių sandėliavimas
Šioje zonoje dažniausiai sandėliuojami didesni virtuvės reikmenys. Tam geriausia naudoti erdvius, patogaus mechanizmo stalčius. Vienoje stalčiaus pusėje sudėkite keptuves, o kitoje – puodus. Efektyviausiai išnaudosite stalčius, jeigu naudosite puodų rinkinius. Puodų rinkiniai dažniausiai sudaryti iš 3–5 puodų, kurie skiriasi savo dydžiu. Būtent todėl jie gali būti kompaktiškai, sklandžiai sudedami vienas ant kito. Jeigu ieškote patvarių puodų savo svajonių virtuvei, spauskite čia ir papildykite savo virtuvę ilgaamžiais gaminiais.
2. Valymo priemonių laikymas
Ši zona dažniausiai būna šalia kriauklės ir, jei tokia yra, indaplovės. Įprastai naudojamos aukštesnių, erdvesnių lentynų spintelės, kad sutilptų visos skirtingų dydžių valymo priemonės. Be to, jei norite, kad būtų patogu tiek gaminti, tiek tvarkytis, virtuvė turėtų būti išdėstyta trikampio principu. Tai toks planas, kai kriauklė, šaldytuvas ir viryklė yra įsivaizduojamos trikampio figūros viršūnėse.
3. Stalo įrankių, indų sandėliavimas
Tai viena iš daugiausiai vietos užimančių zonų, mat joje reikia sutalpinti nemažą kiekį reikmenų. Tikslios vietos specialistai nenurodo, todėl reikmenys gali būti išskaidyti per kelias virtuvės vietas. Įrankiai dažniausiai laikomi stalčiuose, o indai, taurės, puodeliai – pakabinamose spintelėse arba stalčiuose. Ta pati taisyklė – viską pasiekti turi būti patogu.
4. Maisto ruošimas
Maistui ruošti įprastai naudojamas spintelių stalviršis, todėl svarbu, kad ant šio būtų kuo mažiau daiktų. Įsitikinkite, kad šalia viryklės ir kriauklės esantys buities reikmenys neužima daug vietos ir ant stalviršio yra pakankamai laisvo ploto. Žinoma, būtina palaikyti nuolatinę švarą virtuvėje. Viskas turėtų būti sudėliota taip, kad būtų galima iš karto gaminti.
5. Maisto laikymas
Kaip ir indų sandėliavimo, taip ir maisto laikymo zona užima didžiąją dalį virtuvės. Spręsdami, kiek vietos norite skirti šiai zonai, atsižvelkite į šeimos narių skaičių ir mitybos įpročius. Šie dažniausiai „padiktuoja“, kiek erdvės vertėtų skirti ilgai negendantiems maisto produktams laikyti. Į šią zoną taip pat įtraukiamas ir šaldytuvas, todėl ji gali būti išskirstyta per kelias vietas.
Aiškiai įvertinę turimą erdvę ir nuosekliai apgalvoję minėtas zonas ir joms būdingus aspektus, sukursite itin praktišką virtuvę. Turėdami aiškų planą ir viziją, galėsite mėgautis patogia intensyvaus judėjimo zona. Svarbiausia – taikyti virtuvės plano trikampio taisyklę ir, žinoma, įvertinti asmeninius lūkesčius, poreikius.
Apmokėtas turinys