Ernestas Paišys: gaminame geros nuotaikos sriubas

Ernestas Paišys: gaminame geros nuotaikos sriubas

Virginija Jacinavičiūtė

Nors atrodo, kad rinkoje jau nieko netrūksta, kūrybingi ir verslūs žmonės atranda naujas verslo nišas. Vasaros pradžioje tarp Ledo rūmų ir baseino išdygo vienintelis toks Lietuvoje – puodelio formos – kioskas „Dienos sriuba“, kuriame pardavinėjamos tik trintos sriubos. Neįprasta verslo idėja kilo elektrėniškiui Ernestui Paišiui, o puodelio formos kioskelio idėją pakišo verslininko vaikai. Apsilankę virtuvėje, kur verdama per 10 rūšių sriubų, domėjomės netradicinio verslo plėtra ir sužinojome, koks sriubos ingredientas garantuoja gerą nuotaiką.

Sriubos sveikatai

Sveiko maisto nišą atradęs verslininkas prieš pasiūlydamas sriubą klientams pirmiausia paragauja pats

Elektrėniškis Ernestas Paišys verslo Elektrėnuose ėmėsi prieš 9 metus. Pergalės gatvėje jis įkūrė padangų parduotuvę, ėmė teikti padangų montavimo, balansavimo bei taisymo paslaugas. Po kelerių metų, susidomėjus sveika gyvensena ir mityba, kilo mintis, kad sveikatai naudingas maistas gali tapti perspektyvia verslo idėja. Taip šalia padangų parduotuvės išdygo patalpa su šiuolaikiškai įrengta virtuve, kurioje sriubas verda pats Ernestas. Kas rytą šviežiai išvirtos sriubos dideliais puodais vežamos į kioskelį tarp baseino ir Ledo rūmų. Sriubas parduoda pirmoji prie komandos prisijungusi elektrėniškė Aurelija. Žmonės vis labiau įsitikina, kad sveika mityba – sveikatos pagrindas. Apie sveiką maistą rašomos knygos, kuriamos laidos, organizuojamos edukacijos vaikams, kuriamos subalansuotos ir maistingos dietos, norintiems sveikai sulieknėti, ir kt. Įvertinant maisto svarbą žmonių sveikatai prieš kelerius metus pakeis­ta maitinimo tvarka visose Lietuvos ugdymo įstaigose. E. Paišys didžiuojasi, kad verda sriubas, kurios naudingos žmonių sveikatai. Kelios iš jų visiškai atitinka keto mitybos principus – gaminamos iš kokybiškų, baltymais ir naudingais riebalais turtingų produktų. Šiuo metu Ernestas verda 12 rūšių sriubų, kurias pagardina įvairiais ingredientais. Sriubos gardinamos trumų milteliais, trumų aliejumi, voveraičių kapsulėmis ir kt. Į kiekvieną sriubą dedama šafrano, kuris virėjo teigimu, ne tik suteikia ypatingo skonio, bet ir pakelia nuotaiką. „Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad šafranas kelia žmonių nuotaiką, tad drąsiai galime sakyti, kad ruošiame geros nuotaikos sriubą. Dalis sriubų gaminama iš tradicinių daržovių – moliūgų, burokėlių, tačiau verdame ir mažiau įprastas sriubas – topinambų, batatų. Nuolat domiuosi gaminimo tendencijomis, renku informaciją ir pagardinu sriubas neįprastais ingredientais. Neseniai atradau, kad galima į sriubas dėti natūralios vanilės. Mane patį nustebino toks sriubos pagardinimo būdas. Bet yra dar vienas labai svarbus dalykas, kurio negali rasti ­jokiuose šaltiniuose – tai meilė tam, ką darai. Pikti virėjai darbe negali būti, nes gamindamas perduodi ener­gi­ją. Požiūrio į sriubos virimą nerasi ­jo­kiuose šaltiniuose“, – tikina ­Ernestas.

Plėtros vizija

Virtuvę verslininkas įrengė Pergalės gatvėje, šalia padangų parduotuvės „Dekkas“

Tądien, kai lankėmės Pergalės gatvėje įrengtoje virtuvėje, Ernestas virė pievagrybių sriubą. Ant išvalyto lydyto sviesto ghee čirškėjo svogūnai, skleisdami malonų aromatą. Ernestas pasakojo, kad ghee sviestas nepasiekia temperatūros, kurioje gaminasi kancerogenai, todėl yra naudingas sveikatai. Pakepinus svogūnus ir česnakus į katilą buvo suverstas didžiulis kiekis smulkintų pievagrybių, savo eilės laukė vandeniu užpilti šafrano lapeliai. Kol sriuba kaito ant milžiniškos elektrinės viryklės, Ernestas pasakojo apie ateities planus. Per ateinančius mėnesius virėjas planuoja elektrėniškiams pasiūlyti dar 20 naujų viso pasaulio sriubų. Šiuo metu kasdien prekiaujama viena arba dviem dienos sriubomis. Norintys sotesnių pietų gali nusipirkti sumuštinį su sūriu ir špinatais bei voveraičių milteliais. O ateityje į valgiaraštį planuojama įtraukti įvairias košes, kasdien prekiauti trijomis dienos sriubomis. Praeiviai dažnai teiraujasi, ar kioskelyje prekiaujama kava, todėl Ernestas svars­to galimybę prekiauti ir karštaisiais gėrimais. Verslininkas nori klientams pasiūlyti neįprastų skonių kavų ir sveikatai naudingų arbatų, todėl intensyviai domisi naujovėmis.
Elektrėniškis galvoja apie plėtrą ir džiaugiasi, kad jau atsirado investuotojas, kuris įvertino plačias galimybes ir norėtų verslą plėsti į Baltijos šalis ir Skandinaviją. Šiuo metu numatyta kioskelius statyti Kaune bei Vilniuje, vasarą sriuba prekiauti Palangoje. Per dvejus metus turėtų iškilti 30 kioskų. Dar didesnis Ernesto tikslas prekiauti sriubomis degalinėse, tačiau tam reikia investicijų.
Todėl pirmiausia Ernestas nori užkariauti vietinių gyventojų skrandžius. Pasak Ernesto, kioskelis pui­ki galimybė mokytis verslo subtilybių, suprasti rinką, pažinti klientų pomėgius.

Iš Vilniaus į Elektrėnus

Kasdieną į prekybą iškeliauja vis kita, šviežiai išvirta sriuba

Ernestas pasakoja, kad iš pradžių kioskelis stovėjo prie Vilniaus „Akropolio“, tačiau dažniausi pirkėjai buvo Šeškinės mikrorajono gyventojai. Tuomet verslininkas pagalvojo, kad padarė klaidą – verslo plėtrą reikėjo pradėti nuo savo krašto. Nusprendė kioskelį perkelti į Elektrėnus ir sveikas sriubas pasiūlyti elektrėniškiams.
Kioskelis, kuriame prekiaujama­ sriuba, iš tolo traukia žmonių dė­mesį, bet dalis žmonių abejoja, ar tokiame mažame kioskelyje galima išvirti kokybišką sriubą. „Kartais žmonės sako, kad prekiaujame sriuba iš miltelių. Aš turbūt irgi taip galvočiau, nes mažame kioskelyje kokybiškos sriubos neišvirsi, o virtuvės žmonės nemato. Todėl ir norime parodyti žmonėms, kaip gaminama kokybiška, sveika, restorano lygio sriuba, kuri skiriasi tik tuo, kad yra pritaikyta nuolat skubančiam žmogui, kad pavalgyti būtų galima biure, automobilyje, išėjus pasivaikščioti ir pan. Kad parodytų, koks yra sriubos virimo procesas, kokius produktus naudoja, Ernestas ketina filmuoti sriubos gaminimo procesą, o įrašą transliuoti gyvai. Taip žmonės tikrai įsitikintų, kad sriuba yra aukščiausio lygio, mano Ernestas. Virėjas kviečia žmones užsukti į virtuvę ir pasižiūrėti, kaip sriuba gaminama. Sako, visi, kas dalyvavo sriubos degustacijose ir matė sriubos gamybą, tapo nuolatiniais klientais, o patenkinti klientai yra geriausia reklama.

Tokio kioskelio idėją pakišo vaikai

Kioskelyje dirbanti Aurelija pa­stebi, kad pravažiuojantys žmonės pamažu tampa nuolatiniais klientais. „Gal ne visada įvertiname, bet gyvename šaunioje vietoje. Žmonės, važiuodami iš Kauno, specialiai čia užsuka – randa skanią sriubą, gražius vaizdus ir patogų privažiavimą. Labai malonu, kai sriubos kokybe patenkinti klientai grįžta. Dažnai mamos perka sriubas vaikams, kad geru oru nereikėtų grįžti namo vaikų pamaitinti“, – pasakojo Aurelija.

Vaikų idėja
Ne mažiau nei sriubos dėmesio vertas ir „Dienos sriubos“ kioskas, kurio idėja gimė Paišių šeimoje. Nesunku pastebėti, kad kioskelis atitinka puodelio, skirto kavai išsinešti, formą. Ernestas sako, kad šis puodelis vienintelis toks Lietuvoje, gamintas pagal užsakymą. Būtent tokio kioskelio idėją atsitiktinai pakišo vaikai, pasakojo Ernestas. „Vaikai darė darbelį mokykloje, iškirpo vienkartiniame puodelyje langelį, įdėjo žmogeliuką, pajungė šviesą. Pasižiūrėjau į tą puodelį ir pagalvojau, kad toks galėtų būti kioskelis. Ieškojau internete ir atradau, kad panašių puodelių yra pasaulyje. Net Kaune kažkas panašaus yra, bet mūsų puodelis visiškai atitinka tikro puodelio formą. Puodelis buvo gaminamas per karantiną, todėl darbai vis stodavo, teko patirti daug streso “, – pasakojo Ernestas.
Galutiniu rezultatu verslininkas liko patenkintas. Artimiausiu metu ir sriubomis bus prekiaujama puo­deliuose, sukurtuose pagal kiosko formatą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Aktualijos

Aktualijos

Aplinkos apsauga

Archyvas

Darbo partija

Elektrėnai

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose

Elektrėnų krašto šviesuoliai

Europietiška savivaldybė

Keliai aukštumų link

Keliai link aukštumų