Sunkumus galime nugalėti, būdami susitelkę ir tikslingai veikdami

Sunkumus galime nugalėti, būdami susitelkę ir tikslingai veikdami

Seimo 2022 metų pavasario sesija vyko laikotarpiu, kupinu įvairių įtampų ir iššūkių tiek Tautos atstovybei – Seimui, tiek visai šaliai, tiek ir kiekvienam iš mūsų, Lietuvos gyventojui. Visgi, būdami vieningi ir susitelkę, veikdami nuosekliai ir tikslingai, įrodėme, kad su sunkumais ar bent nemaža jų dalimi galime sėkmingai susidoroti. Ką pavyko šiuo laikotarpiu padaryti man, jūsų atstovui Seime?

Veikla įstatymų leidyboje
Mano pastangos inicijuoti atsiradimą teisinių prielaidų tam, kad nustatytus kriterijus atitinkančioms gyvenamosioms vietovėms ar jų dalims būtų suteiktas Lietuvos istorinės sostinės teritorijos statusas, 2022 metų pirmą pusmetį buvo apvainikuotos sėkme. Seimas pritarė, kad Trakai ir Senieji Trakai, Kernavė ir Kernavės archeologinė vietovė, Kauno senamiestis ir Kauno miesto istorinė dalis, vadinama Naujamiesčiu, taip pat Vilniaus senamiestis įgautų Lietuvos istorinės sostinės teritorijos statusą. Istorinės sostinės teritorijos statuso suteikimas Trakams ir Seniesiems Trakams, kitoms minėtoms gyvenamosioms vietovėms sudaro palankias sąlygas ateities kartoms ne tik išsaugoti, bet ir įveiklinti šiose teritorijose esantį unikalų Lietuvos kultūros paveldą ir gamtą, plėtoti tam skirtą socialinę ir inžinerinę infrastruktūrą, padidinti turistų srautus, skatinti verslą ir pritraukti naujas investicijas, spręsti užimtumo klausimus. Tęsdamas toliau pradėtą darbą, parengiau ir pateikiau Seimui svarstyti Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo 91 straipsnio pakeitimo įstatymo projektą, kurį priėmus minėtų teritorijų plėtrai būtų kasmet skiriamas atitinkamas (ir palyginti nemažas) finansavimas.

Seimo narys Kęstutis Vilkauskas

2022 metų pirmą pusmetį kartu su kolegomis Seimo nariais socialdemokratais ir kitais opozicijos atstovais pateikiau Seimui svarstyti daugiau kaip 25 įstatymų ir kitų teisės aktų projektus, iš kurių svarbiausi dėl PVM tarifo sumažinimo centralizuo­tam šildymui, maisto produktams, dujoms ir elektrai individualiuose namuose, dėl sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkos, dėl energetinių išteklių embargo iš šalių, vykdančių karinę agresiją prieš Ukrainą, ir ekonominių pasekmių šalies gyventojams ir verslui kompensavimo ir kt. Individualiai teikiau pasiūlymus dėl Vietos savivaldos įstatymo pakeitimo įstatymo projekto ir kt.
Labai gaila, kad valdančioji dauguma neįsiklausė ne tik į opozicijos, bet ir į Lietuvos Savivaldybių Asociacijos ir medicinos darbuotojų prašymus, atmetė socialdemokratų teiktą pasiūlymų rinkinį, kuris būtų leidęs išsaugoti mažųjų rajonų ligonines ir sušvelninti šios pertvarkos padarinius atokesnių, labiau nuo didelių miestų nutolusių regionų gyventojams. Daug abejonių kelianti sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarka valdančiosios daugumos sprendimu visgi buvo pa­tvirtinta. Aš, kaip Seimo narys, dėjau pastangas dėl Trakų ir aplinkinių rajonų gyventojams aktualaus Trakų ligoninės Akušerinio-ginekologinio skyriaus išsaugojimo. Nepadėjo nei argumentai, kad į Trakų ligoninės ginekologijos skyrių buvo investuota beveik milijonas eurų šveicarų paramos.
Panašiai atsitiko ir su socialdemokratų ir kitų opozicijos narių teiktais siūlymais kompensuo­ti PVM už centralizuotą šildymą, elektrą ir dujas. Buvo atmestos ne tik įstatymų pataisos dėl PVM kompensavimo, bet ir pasiūlymai dėl kuro akcizų mažinimo, neapmokestinamojo pajamų dydžio sulyginimo su minimalia mėnesine alga ir elektros rinkos liberalizavimo proceso atidėjimo. Visi šie pasiūlymai buvo labai reikalingi Lietuvos gyventojams.

Kęstutis Vilkauskas su piešinių konkurso „Tu tiek mums davei milžinų“ laureatais

Veikla Seimo Kultūros komitete
Seimo 2022 metų pavasario sesijos metu toliau aktyviai darbavausi Seimo Kultūros komitete. Mano iniciatyva Trakuose birželio mėnesį vyko Seimo Kultūros komiteto išvažiuojamasis posėdis. Posėdžio metu buvo pristatyti Trakų rajono savivaldybės planai kultūros, kultūros paveldo ir kitose srityse, aptartos Trakų istorinio nacionalinio parko teritoriją apimančio Trakų rajono dalies aktualijos, istorinio miesto statuso perspektyvos ir reali nauda Trakams.

Veikla Seimo laikinojoje Pilietinio dalyvavimo ir bendruomeniškumo skatinimo grupėje
Džiaugiuosi, kad mano iniciatyva įkurta Seimo laikinoji Pilietinio dalyvavimo ir bendruomeniškumo skatinimo grupė tęsia veiklą. Seimo 2022 metų pavasario sesijos metu įvyko keturi minėtos Seimo laikinosios grupės posėdžiai. Diskutuota miestų vietos veiklos grupių klausimais, aptartos Rinkimų kodekso projekto nuostatos. Nemažai dėmesio skirta Lietuvos Respublikos pilietinio pasipriešinimo strategijos, piliečių pasiruošimo pilietiniam pasipriešinimui, ekstremalioms situacijoms ir civilinės saugos klausimams. Pastaroji Seimo laikinoji Pilietinio dalyvavimo ir bendruomeniškumo skatinimo grupės posėdyje pasirinkta aptarti tema sulaukė ypač didelio susidomėjimo. Posėdžio metu konstatuota, kad piliečių tinkamas pasirengimas pilietiniam pasipriešinimui ir ekstremalioms situacijoms, tokio pobūdžio žinių įgijimas ir gebėjimų lavinimas, atliekami taikos metu, stiprina visą valstybę. Deja, pripažinta, kad per 30 nepriklausomybės metų nepavyko užtikrinti pasirengimo ekstremalioms situacijoms vientisumo. Štai kodėl grupės narių ir posėdžio dalyvių nuomone, svarbu integruoti į vidurinio ugdymo programas pilietinio pasipriešinimo rengimą.

Bendravimas su gyventojais, bendruomenėmis
2022 metų pirmąjį pusmetį, atlaisvinus karantino ribojimus, inicijavau susitikimus su Lentvario, Trakų, Vievio ir Semeliškių gyventojais. Susitikimuose apžvelgiau savo pusantrų metų veiklos darbo rezultatus, pristačiau individualiai pateiktus teisės aktų projektus bei pasiūlymus, darbą parlamentinėse grupėse, komisijose ir komitetuose. Susitikimuose kalbėta apie Semeliškių gimnazijos statusą ir būdus jį išsaugoti, apie sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarką ir galimybes ją įgyvendinti su minimaliais nuostoliais gyventojams, slaugos namus, vis didėjančias šildymo, kuro ir maisto produktų kainas. Labai daug gyventojų kreipėsi dėl VŠĮ Trakų ligoninės Akušerinio-ginekologinio skyriaus išsaugojimo.

Joninės su Valų bendruomene ant Stirnių piliakalnioninės su Valų bendruomene ant Stirnių piliakalnio

Būdamas aktyvus kultūros puoselėtojas, stengiausi lankytis visuose Trakų ir Vievio krašto kultūriniuose renginiuose, ne tik aptariant kultūros srities idėjas, tačiau ir susitinkant su vietos gyventojais. Dalyvavau arti 50 tokių renginių. Vyko daug gražių bendruomenių organizuotų švenčių, kuriose buvo labai malonu sutikti šiltų, iniciatyvių, bendruomeniškų žmonių. Visuomet stengiuosi įsiklausyti į žmonių išsakomas mintis, įsigilinti į jiems kylančius sunkumus, pagal galimybes padėti juos išspręsti ir kartu pasidžiaugti sėkme.
Vienas iš tęstinių projektų puoselėjančių Lietuvos kultūrą ir tautiškumą – tai mano ir Trakų istorijos muziejaus iniciatyva jau kelintus metus organizuojamas piešinių konkursas „Tu tiek mums davei milžinų“. Šiais metais jis vyko antrą kartą iš eilės ir jame dalyvavo arti 100 moksleivių iš įvairių Trakų rajono ir Vievio, Semeliškių apylinkių mokyklų. Moksleiviai kasmet vis labiau stebina savo išradingumu, meniniu gebėjimu perteikti valstybingumo idėjas. Sudėtingiausias komisijos darbas iš daugybės nuostabių piešinių išrinkti pačius verčiausius apdovanojimo. Kiekvienas piešinys yra unikalus ir savaip žavingas. Liepos mėnesį konkurso laimėtojų 1–12 klasių moksleivių apdovanojimai vyko Trakų pilyje. Laureatai, jų mokytojai bei šeimų nariai klausėsi Trakų meno mokyklos talentingos mokytojos Ievos Tijūnėlienės, jos dukros Rūtos ir koncertmeisterės Aušros Guobienės atliekamų muzikos kūrinių. Konkurso nugalėtojai buvo apdovanoti atminimo dovanėlėmis bei jiems suorganizuota ekskursija su gidu po Trakų pilį. Esu be galo dėkingas nuostabioms mokytojoms, kurios palaiko šią tautiškumą skatinančią idėją ir įkvepia moksleivius piešti. Jau nuo mokyklos suolo svarbu puoselėti mei­lę Lietuvai. Labai viliuosi, kad šis projektas tęsis ne vienerius metus ir taps puikia tradicija, puoselėjant Lietuvos valstybingumą ir kultūrą.
Taip pat noriu pasidžiaugti 2022 metų pirmąjį pusmetį įvykusiu maloniu susitikimu su garbingais svečiais iš Prancūzijos, Floranse Andre-Olvier su sutuoktiniu Poliu. Floranse yra žinomo landšafto architekto Fransua Andre proanūkė, kuri jau daugelį metų rūpinasi grafų Tiškevičių iniciatyva ir talentingo Andre sukurtų parkų sutvarkymo ir atstatymo darbais. Džiugu, kad Lietuvoje turime entuziastus Vaivą ir Steponą Deveikius, kurie suburia Andre parkų mylėtojus.
Mieli Trakų rajono ir Elektrėnų savivaldybių gyventojai, mano rinkėjai. Linkiu jums geros nuotaikos ir optimizmo. Tik kartu, tik susitelkę ir vieningi, tik nuosekliai ir tikslingai veikdami, galime nugalėti visus sunkumus. Kviečiu jus visus ir toliau betarpiškai bendrauti:

+370 698 42754
kestutis.vilkauskas@lrs.lt
facebook.com/kestutis.vilkauskas

 

Užs. Nr. 2060

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69