Į susitikimą su Lietuvos kulinarijos paveldo fondo direktore, etnologe, knygos „Lietuvos kulinarijos paveldas“ autore Birute Imbrasiene rinkosi elektrėniečiai, tarp kurių buvo ir Elektrėnų parapijos vikaras Marius Talutis. Susitikimą organizavo Elektrėnų bibliotekos direktorė Genė Dapkevičienė ir Sveikuolių klubas. B. Imbrasienė elektrėniečiams pristatė vienuoliktąją savo knygą – „Lietuvos kulinarijos paveldas“. „Kulinarinis paveldas sieja ir materialinės, ir dvasinės kultūros sritis, išreiškia tai, kuo pasižymi lietuviškasis su maitinimusi susijęs gyvybingumas. Turime savo – neturėtume nei maišyti, nei graibstyti iš kaimynų, nei atgailauti, kad nieko neturime, nei girtis, kad labai daug turime“,- viename interviu kalbėjo autorė.
Susitikime dalyvavusios moterys apie lietuviškąją virtuvę sužinojo daug naujo, prisiminė, ką buvo pamiršusios. Žmonės nuo seno maitinosi pagal metų laikus. Saldumynais pasilepindavo tamsiuoju metu, kai mažiau saulės. Rudenį valgydavo riebesnį maistą, nes reikia žiemai sukaupti riebalų. Nuo gruodžio mėnesio, laukiant Kalėdų ir Velykų, sotinamasi lengvesniu maistu, kuris pagerina kraujotaką. Žolelės į maistą dedamos ne tik kaip prieskoniai, bet jos turi ir gydomųjų savybių. Žolelės taip pat vartojamos pagal metų laikus. „Sveikas maistas yra tas, kuris auga kartu su mumis“,- pabrėžė lektorė. O geriausias vaistas nuo nemigos – pačiulpti lašinių gabaliuką. Jai antrino ir kun. M. Talutis. Pasak jo, maistą reikia priimti kaip Dievo dovaną, kiekvieną kąsnį palaiminant. Pasninką kunigas įvardino, kaip meilės ženklą Dievui, kaip dialogą su juo.
Elektrėnų sveikuolių sveikuolė Bronelė Vasiliauskienė susirinkusiuosius pakvietė prie sveikuoliško stalo. Prie stalo žmones suartino ne tik maistas, bet ir kunigo malda bei bendras kryžiaus ženklas – persižegnojimas – prieš valgant, ką dažnas esame atpratę daryti. Tai buvo ypatingas renginys, pasitinkant Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmetį. Renginys primenantis, kodėl Lietuvai tokia brangi Nepriklausomybė.
Sveikas maistas tas, kuris auga kartu su mumis

Vasario 24 d. Elektrėnų bibliotekos konferencijų salėje sklido sveiko maisto kvapai.
Janina Romerienė