„Dar visai neseniai apie pačią stambiausią daržovę – moliūgą daugelis mūsų žinojo tik iš garsiosios Šarlio Pero (Charles Perrault) pasakos apie Pelenę“,- rašo Lietuvos rytas. Dabar jau bene kiekviena šeimininkė žino, ką gaminti iš moliūgų, kiek daug maistinių ir gydomųjų savybių jie turi.
Paruošta pagal dienraštį „Lietuvos rytas“
„Moliūgas – vertingas dietinis ir gydomasis produktas. Valgomas ne tik jo minkštimas, bet ir sėklos. Maistinėmis savybėmis moliūgas ne tik nenusileidžia daugeliui plačiai paplitusių daržovių, bet ir lenkia jas. Matyt, dėl to ši Europoje labai populiari daržovė jau atsiranda ir Lietuvos žmonių valgiaraštyje”, – sako Aleksandro Stulginskio universiteto Sodininkystės ir daržininkystės katedros profesorė Honorata Danilčenko.Daugiau nei prieš du dešimtmečius moliūgus atradusi ir juos tyrinėti pradėjusi mokslininkė džiaugiasi, kad skelbiant savo ir kolegų tyrimus, organizuojant įvairius seminarus bei paskaitas ūkininkams pagaliau pasisekė moliūgus sugrąžinti į mūsų daržus ir ant stalo.Pasak H. Danilčenko, Lietuvoje prieš Antrąjį pasaulinį karą ir po jo dažniausiai kaip pašaras gyvuliams arba dekoratyvinis augalas auginti moliūgai po to buvo primiršti iki maždaug 1990 metų.
Gydo daugybę negalavimų
Dėl žarnyną valančių ir sotumo jausmą suteikiančių skaidulinių medžiagų gausos bei mažo kaloringumo (100 g moliūgo yra tik 30 kcal) moliūgas itin rekomenduojamas antsvorio turintiems žmonėms.Tai idealus maistas sergantiesiems virškinamojo trakto ligomis. Patekęs į žarnyną moliūgas absorbuoja organizme esančius toksinus, ligas sukeliančias bakterijas, sujungia laisvąsias tulžies rūgštis ir organizme susikaupusį amoniaką.Vaisiuje esančios skaidulos mažina cholesterolio kiekį, šalina radioaktyviuosius elementus, sunkiuosius metalus, šlakus, išjudina žarnyną ir saugo nuo vidurių užkietėjimo.Pakanka suvalgyti kelias moliūgo skilteles ir greitai atsiranda sotumas, nes minkštime esančios maistinės skaidulos greitai išsipučia.Nustatyta, kad moliūge esantys antioksidantai stabdo vėžinių ląstelių vystymąsi.Minkštimo tyrelė dedama ant odos sergant egzema ar esant nudegimams.Šviežios moliūgo sultys naudingos sergant cukriniu diabetu, esant bendram nusilpimui, sergant mažakraujyste, širdies ir kraujagyslių ligomis, padidėjus kraujospūdžiui, taip pat kankinant nemigai. Nėščioms moterims šios sultys labai padeda nuo pykinimo, o vyrams – palaikyti gerą lytinį gyvenimą.
Mala moliūgų miltus
Kadangi naudingiausi ir mažiausiai kalorijų turi žali, neperdirbti moliūgai, geriausia iš jų spausti šviežias sultis, maišyti su obuolių, burokėlių ar kokių nors uogų sultimis. Taip pat moliūgus galima padžiovinti, o po to sumaltus dėti į blynus, pyragus. Smulkiai sutarkuotus moliūgus džiovinami ant sietelių. Vieną parą – 60 laipsnių temperatūroje, dar pusę paros ar net visą – 80 laipsnių temperatūroje, kol visiškai išdžiūsta. Išsilaiko iki kito derliaus
Rudenį nurinktus ir tinkamoje vietoje padėtus moliūgus galima išlaikyti iki naujo derliaus. Prieš padedant ilgesniam laikui vaisius kelias dienas reikia palaikyti saulėje, kad jų žievė sukietėtų ir apsaugotų vaisių nuo vandens išgaravimo, neleistų jam sudžiūti. Derlių reikėtų nuimti iki šalnų, mat pašalę vaisiai greičiau ima pūti. Pirmas dvi savaites patariama moliūgus palaikyti šiltai, 26–30 laipsnių temperatūroje, vėliau perkelti į gerai vėdinamą 10 laipsnių temperatūros patalpą.Ne ką mažiau svarbios ir vertingos moliūgų sėklos. Jose yra nemažai ląstelienos, fitosterolio, beta ir gama tokoferolio, mineralinių medžiagų (iki 30 procentų), seleno, cinko, riebalų (iki 50 procentų), dervų, organinių rūgščių ir kukurbitacino, gelbėjančio vaikus nuo kirmėlių.
Viename kilograme moliūgo sėklų yra 131–202 mg cinko.
Keletas receptų iš moliūgų:
Moliūgų traškučiai
Moliūgo minkštimą supjaustyti kuo mažesniais gabalėliais ir išdėlioti ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Apšlakstyti alyvuogių aliejaus ir medaus mišiniu. Kepti iki 80 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 2–2,5 valandos, kol moliūgo gabalėliai taps traškūs.
Keptas moliūgas
Nuvalytą moliūgą supjaustyti maždaug degtukų dėžutės dydžio gabalais, išimti sėklas. Moliūgą įtrinti smulkintu česnaku, sudėti į kepimo skardą odele žemyn, aptepti alyvuogių aliejumi ir negausiai apibarstyti aitriaisiais pipirais. Kepti 200 laipsnių temperatūros orkaitėje 40–45 minutes.