„Paragauk pats“ įkūrėjai: kitiems gaminame kaip sau

Virginija Jacinavičiūtė

Prieš dvejus metus jauna pora Greta ir Kipras Elektrėnų paplūdimyje atidarė užkandinę ant ratų. Buvo daug žmonių, maniusių, kad Elektrėnuose toks verslas pasmerktas nesėkmei, bandžiusių atkalbėti nuo sprendimo steigti užkandinę. Tačiau jaunieji verslininkai buvo pilni entuziazmo ir neabejojo, kad jiems pavyks. Užkandinė „Paragauk pats“ liepą šventė 2 metų gimtadienį, o Greta ir Kipras vos spėja suktis, kad galėtų pamaitinti išalkusius miestiečius ir važiuojančius pro Elektrėnus žmones. Apie pirmuosius užkandinės gyvavimo metus ir ateities planus kalbėjomės su Greta Grincevičiūte.

Verslą kūrė dviese

Baigusi Vievio gimnaziją Greta Grincevičiūtė nežinojo, ką nori veikti, todėl išvyko padirbėti į Angliją. Ten praleidusi 3 metus mergina pajuto didelį namų, šeimos, tėvynės ilgesį ir suprato, kad emigrante ilgiau būti nenori. Lietuvoje Greta bandė dirbti įvairius darbus, tačiau nė vienas iš jų neteikė džiaugsmo. Panašiu metu iš Danijos į Elektrėnus grįžo ir Kipras. Jaunuolius supažindino draugai, Greta ir Kipras tapo pora, kuriai vėliau gimė idėja imtis verslo. Iš pradžių galvoje sukosi mintis gaminti ir prekiauti maistu, tačiau reikėjo išsiaiškinti, kokio maisto pageidautų elektrėniškiai. Greta ir Kipras domėjosi maisto pasiūla mieste, klausinėjo draugų, ko jiems trūksta, kas patiktų. Taip išsigrynino mintis gaminti skanius ir kokybiškus greituosius patiekalus. „Keisim požiūrį į greitą maistą“, ­ – tokios minties vedami į verslą pasinerti žadėjo Greta ir Kipras. Tuomet namuose prasidėjo bandymai gaminti mėsainius, kebabus ir kitus patiekalus, vyko degustacijos ir tobulo skonio paieškos. Meniu kūrimui daug padėjo Kipro idėjos, kurias jis atrado Danijoje.

Padėjo močiutė

Greta ir Kipras verslo planus kūrė su dideliu entuziazmu, nors nemažai pažįstamų ir artimųjų abejojo tokio verslo sėkme. Tačiau porą labai palaikė Kipro močiutė Audronė, kuri ne tik tikėjo, kad verslas pavyks, bet ir davė pinigų užkandinės steigimui. Tuomet, pasakoja Greta, prasidėjo sunkus darbas, kuris turbūt sudėtingas kiekvienam naujam verslininkui. Reikėjo įsigyti vagonėlį, gauti visus reikalingus leidimus, suderinti, kur stovės maisto vagonėlis. Greta sako, kad ne visose valstybinėse įstaigose buvo sutikti maloniai. Buvo sakiusių, kad Elektrėnams tokios užkandinės nereikia, kad vagonėlis darkys miesto vaizdą. Greta sako, kad neturint patirties, praeiti visą verslo steigimo kelią nebuvo lengva. Aiškumo suteikė Elektrėnų savivaldybės administracijos direktorius Virgilijus Pruskas, kuris išaiškino, kur reikia kreiptis, kokius leidimus gauti. Tačiau niekas nevyko taip greitai, kaip norėjosi. Nupirktą vagonėlį reikėjo remontuoti, nes jis buvo gerokai pasenęs, vėliau 3 mėnesius teko laukti, kol bus įvesta elektra. Jaunieji verslininkai nepamiršo užsibrėžto tikslo – gaminti kokybišką maistą, tačiau nelengva buvo rasti tiekėjus, kurie galėtų pasiūlyti kokybiškus produktus. Po kantrių paieškų Gretai ir Kiprui pavyko rasti įmonę, prekiaujančią kokybiška sertifikuota kebabų mėsa. Gamybai paruošus vagonėlį, sukūrus meniu, dar reikėjo pasirūpinti ir suoleliais, ant kurių susėdę klientai galėtų mėgautis maistu. Taip iš palečių buvo sukurti paprasti ir jaukūs krėslai, stalai, papuošti gyvomis gėlėmis.

Svarbiausia klientai

Kokia gi maisto gaminimo magija lemia, kad užkandinėje „Paragauk pats“ kebabo kartais reikia laukti dvi valandas, klausiau Gretos. Mergina trukteli pečiais, nusišypso ir kiek pasvarsčiusi atsako, kad galbūt klientams patinka nuoširdumas draugiškas bendravimas, siekis patenkinti klientų lūkesčius. „Visada atsižvelgiame į klientų pageidavimus, nesvarbu, ar jie nori mėsainį padalinti į keturias dalis, ar kebabą perpjauti pusiau ir sudėti į skirtingas pakuotes. Nors mums tai kainuoja, klientui nesakome ne. Suklydę, atsiprašome. Svarbu ir tai, kad maistą gaminame su meile. Mes patys valgome savo maistą, o klientams gaminame kaip sau. Mes vertiname savo klientus, gal todėl ir jie mus vertina. Pavyzdžiui, suolai, kurie stovi lauke… Niekada niekas jų tyčia nesugadino, neapibraižė, neapipaišė“, ­- džiaugiasi Greta.

Užkandinei „Paragauk pats“ pradėjus veiklą, padažai buvo gaminami iš grietinės, tačiau vėliau, atsižvelgus į vyraujančius pageidavimus, buvo pereita prie majonezo. Dabar žmonės gali rinktis, kokio padažo nori. Užkandinė „Paragauk pats“ vegetarams ir veganams taip pat turi ką pasiūlyti. Prieš dvejus metus užkandinei ant ratų pradėjus veiklą, meniu buvo daug ilgesnis, tačiau dėl vietos trūkumo vagonėlyje teko palikti tik populiariausius patiekalus. Greta tiki, kad juos dar galės gaminti, kai persikels į erdvesnes patalpas.

Šiuo metu Greta ir Kipras susiduria su dar vienu iššūkiu – apmoko dirbti naujus darbuotojus, o tai, pasak Gretos, nėra lengva. Klientai yra įpratę valgyti Gretos ir Kipro ruoštus patiekalus, todėl ir naujieji darbuotojai turi ruošti juos taip pat. „Nenorime, kad žmonės pajustų skirtumą tarp mūsų ir naujų darbuotojų ruošto maisto“, ­-  jaudinasi Greta.

Rugpjūčio 23 d. Greta ir Kipras sumainys aukso žiedus. Vienai didžiausių gyvenimo švenčių reikia laiko pasiruošti, todėl savaitę iki vestuvių užkandinė nedirbs.

Ateities planai

Pradėję maitinti elektrėniškius ir pajutę, kad yra reikalingi, Greta ir Kipras suprato, kad ieškos galimybių plėtrai. Prekyba maistu vagonėlyje labiau yra sezoninis verslas, tačiau iš užkandinės „Paragauk pats“ sklindantys kvapai viliojo ir šaltuoju metų laiku. Deja, sako Greta, gaminimas žiemą kelia savų iššūkių. Stovint prie maisto kepimo krosnelės viršutinėms kūno dalims šilta, o kojos šąla, uždaryti žiemą durų negalima, nes mažoje patalpoje ima trūkti oro, nepatogu ir tai, kad vagonėlyje labai mažai vietos produktams laikyti, todėl net ir prisikrovus atsargų iki lubų, kartais ima jų ir pritrūksta. Ne kartą yra tekę skambinti draugams su prašymu atvežti produktų. Nors artimieji ir draugai visada pasiryžę padėti, Greta ir Kipras suprato, kad norint augti, reikia vagonėlį iškeisti į patogesnę, didesnę vietą ir nuolat žvalgėsi tinkamos vietos. Šių metų vasaros pradžioje Greta ir Kipras „Paragauk pats“ feisbuko paskyroje pasidalino džiugia žinia, kad veiklą perkels į wake parko patalpas. Per Jonines verslininkai prekiavo jau naujoje vietoje. Tačiau tai buvo pirma ir paskutinė veiklos naujoje vietoje diena. Apie šią patirtį Greta pasakoja paprastai. Iš anksto sutartos sąlygos buvo pakeistos ir jos nebeatitiko lūkesčių. Greta neslepia, kad patyrė nuostolių, tačiau dėl šio įvykio neliūdi. „Norime, kad šis verslas būtų tik šeimos verslas. Ši nesėkmė, o gal gyvenimo pamoka nulėmė, kad nenuėjome dirbti pas kitus, esame patys sau šeimininkai“, ­ sako Greta. Dabar ji jau atsargiau kalba apie ateities planus. Po to, kai nesusiklostė bandymas prekiauti wake parko patalpose, „Paragauk pats“ veikla buvo sustojusi 3 savaites, tačiau liepą Ledo rūmų administracijos kvietimu klientus pasitiko naujoje vietoje, Ledo rūmų pašonėje. „Bijome apvilti klientus“, ­ – atsargiai kalbėjo Greta, paklausta apie ateities planus, tačiau paatviravo, kad planai persikelti į didesnes patalpas niekur neišgaravo, ir užsiminė, kad kirba mintis savo maistu prekiauti ir Vievyje. Greta ir Kipras labai dėkingi močiutei Audronei, kuri visada palaiko ir teiraujasi, kuo gali padėti, draugams, kurie prireikus, skuba į pagalbą, ir šeimos nariams.

Susiję tekstai

2 Komentarai "„Paragauk pats“ įkūrėjai: kitiems gaminame kaip sau"

  1. valgytoja says:

    Nerealus jaunimas. Labai palaikau!

    Atsakyti
  2. Paragavau. says:

    Man tai ju kebabai riebus labai. Nors per metus laiko kažkiek pagerėjo situacija. Ne taip varva riebalai iš kebabo. 🙂

    Atsakyti

Palikite atsiliepimą

Norite prisijungti prie diskusijos?
Palikite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

UA-128678564-1