Viskas apie kavinukus: prietaisų subtilybės, priežiūra, naudojimo klaidos

Viskas apie kavinukus: prietaisų subtilybės, priežiūra, naudojimo klaidos

Nuo seno mūsų kraštuose labiausiai paplitęs kavos gaminimo būdas yra verdančiu/karštu vandeniu užpilama arba plikyta kava. Tokį kavos gaminimo būdo paplitimą lėmė tai, jog Lietuvoje nebuvo vystoma kavos kultūra ir daugelis žmonių neturėjo specialių įrankių ar prietaisų, leidžiančių inovatyvesniu būdu pasigaminti kavą.

Šiais laikais stebime augančią kavos kultūrą šalyje. Žmonės ne tik atidžiau renkasi kavos rūšis, tačiau ir mėgaujasi profesionalesniu būdu gaminama kava – taip pat ir savo namuose. Kavinukai yra vieni populiariausių prietaisų, kuriuos šiandien rastume nemažos dalies lietuvių namuose.

Tačiau kuo išties skiriasi karštu vandeniu užpilama ir kavinukuose gaminama kava? Kuo pasižymi skirtingų tipų kavinukai? Kokios jų priežiūros taisyklės? Atsakymus į šiuos klausimus sužinosite šiame straipsnyje.

Kavinukų kavos ir užpilamos kavos skirtumai

Karštu vandeniu užpilama malta arba tirpi kava yra pats paprasčiausias, mažai laiko bei pastangų pareikalaujantis kavos gaminimo metodas. Tokia kava dar vadinama nefiltruota kava, kadangi jos ruošimo metu nėra naudojamas joks kavos filtras.

Nors pritaikius tinkamos temperatūros vandenį ir maltos kavos-vandens proporciją galima greitai pasigaminti puikaus skonio užpilamą kavą, toks kavos ruošimo būdas yra vienas nepalankiausių sveikatos atžvilgiu.

Gotenburgo universiteto Švedijoje mokslininkai ištyrė, kad karštu vandeniu užpilama kava savo sudėtyje turi iki trisdešimties kartų didesnę aliejų ir kitų šalutinių dalelių (pavyzdžiui, kafestolio ir kaveolio) koncentraciją, kurios didina cholesterolio kiekį kraujyje bei kardiovaskulinių ligų riziką. Toks kavos ruošimo būdas ypač nerekomenduojamas žmonėms, esantiems širdies ar kraujagyslių ligų rizikoje, turintiems problemų su per dideliu cholesterolio kiekiu kraujyje.

XX a. JAV išpopuliarėję ir netrukus kitose pasaulio šalyse paplitę kavinukai itin pagerino kavos ruošimo procesą.

Kavinukuose gaminama kava yra filtruota, o tai reiškia, kad kavinuko pagalba yra panaikinamos kavoje esančios toksinės ir cholesterolį didinančios medžiagos. Tokia kava yra daug palankesnė širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai. Be to, su kavinuku gaminama kava yra ne tik intensyvesnio skonio, tačiau ir šviežesnė, aromatingesnė. Kavinukas taip pat yra stilingas, patvarus ir ilgaamžis prietaisas, kuris ilgus metus puoš jūsų virtuvę.

Kuo pasižymi filtriniai, moka ir prancūziški kavinukai?

Filtriniai, moka ir prancūziški kavinukai yra populiariausi neautomatiniai kavos ruošimo prietaisai.

Prancūziškas kavinukas dažnai įvardijamas kaip klasikinis kavos mėgėjų pasirinkimas. Juo pagaminti kavą (ar netgi arbatą) yra labai paprasta ir patogu – tereikia įberti maltos kavos, įpilti karšto vandens, pamaišyti ir palaukti kelias minutes, kol kava įgaus turtingą skonį bei aromatą. Prancūziškuose kavinukuose esantis dvigubas sietelis prafiltruoja kavą, pašalindamas bet kokios priemaišas.

Moka kavinukas (dar vadinamas itališku virykliniu espresso kavinuku) yra populiariausias pasirinkimas tarp mėgstančių itin ryškaus skonio kavą. Moka kavinukai yra sudėtingesni negu prancūziški, todėl ruošiant jais kavą reikalingos tam tikros žinios ir įgūdžiai.

Pirmiausia, moka kavinukuose yra trys kameros – vandeniui, maltai kavai ir išfiltruotai kavai. Pripildžius kameras vandeniu ir malta kava, kavinukas yra uždedamas ant mažos ar vidutinės temperatūros įkaitintos viryklės, kol vanduo pakyla ir persisunkia per filtrą. Užkaitus kavai, kavinukas yra nuimamas nuo viryklės, o paruošta kava prieš vartojimą – išmaišoma.

Filtriniai kavinukai yra pagaminti iš stiklo, o savo forma primena smėlio laikrodžio kolbą. Filtriniuose kavinukuose yra įdiegtas storesnis popierinis filtras, kuris iš gaminamos kavos pašalina aliejus ir kitas šalutines medžiagas, o paruoštai kavai suteikia švarų, švelniai subtilų skonį. Su filtriniu kavinuku pagaminta kava turi mažiau kartumo, pasižymi mažesniu rūgštingumu, lyginant su moka ar prancūziško kavinuko gaminama kava. Kita vertus, kai kuriems žmonėms ruošiama kava su filtriniais kavinukais būna per švelni.

Dažniausios kavos ruošimo kavinukais klaidos

Yra keletas galimų priežasčių, kodėl kavinukais ruošiama kava gali nesuteikti norimo rezultato.

Pirmiausia, prieš naudojantis kavinuku vertėtų įsigyti kavamalę, kuri leistų šviežiai sumalti skrudintas kavos pupeles prieš pat kavos virimą. Verta atkreipti dėmesį, jog geriausio skonio ir aromato kava su prancūzišku kavinuku gaunama naudojant stambaus rūpumo kavą. Gaminant kavą su mokos kavinuku arba filtriniu kavinuku, geriausias rezultatas gaunamas naudojant vidutinio rūpumo kavą.

Taip pat svarbu nusistatyti tikslų kavos ir vandens santykį, kitu atveju gaminama kava gali gautis per stipri arba per silpna. Neretai daroma klaida – kavos kiekio „matavimas akimis“. Pirmiems kartams vertėtų tiksliai pasisverti kavos kiekį, kad nusistatytumėte, koks jums yra tinkamiausias.

Be to, ruošdami kavą kavinuke naudokite filtruotą ar distiliuotą vandenį. Kavos virimui naudojamas vanduo iš krano, kuris pasižymi didesniu rūgštingumu ir mineralų kiekiu, pakeičia natūralų kavos skonį bei paspartina kalkių susidarymą kavinuko paviršiuose.

Kavinukų priežiūros taisyklės

Kaskart panaudojus mokos kavinuką svarbu jį išvalyti su vandeniu ir kempinėle, nenaudojant indų ploviklio ar kitų agresyvių valymo priemonių. Tuo tarpu filtrinį arba prancūzišką kavinuką galite valyti naudodami įprastą indų ploviklį, o taip pat plauti indaplovėje.

Jei kavinuko filtre susikaupusius kavos tirščius paliksite kelioms dienoms, ne tik padidinsite pelėsio atsiradimo riziką, tačiau ir sumažinsite prietaiso ilgaamžiškumą. Be to, kavinuko išplovimas iškart po naudojimo pareikalauja daug mažiau laiko ir pastangų.

Kartą per mėnesį mokos kavinuką užkaiskite įpylę vandens ir acto vienodomis proporcijomis. Tai leis efektyviai išvalyti kavinuką, pašalinti susikaupusias kalkių nuosėdas ir sumažinti jų susidarymo riziką. Taip pat naudinga kartą per mėnesį išardyti nuimamas kavinuko dalis ir pamerkti jas pusantros valandos karšto vandens ir acto mišinyje, nuskalauti ir leisti išdžiūti.

Jei naudojate prancūzišką arba filtrinį kavinuką, kartą per mėnesį į jų vidų įpilkite karšto vandens ir acto mišinį, o nuimamas dalis (kaip ir su mokos kavinuku) papildomai pamerkite į karšto vandens ir acto mišinį.

Kavinukų valymui ar nukalkinimui taip pat galite naudoti specifines valymo ir nukalkinimo tabletes, skysčius ar audinius, kuriuos galite įsigyti specializuotuose parduotuvėse. Nepamirškite, jog būtina reguliariai keisti mokos ir filtrinių kavinukų filtrus, priklausomai nuo jų susidėvėjimo.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

Aktualijos

Aktualijos

Aplinkos apsauga

Archyvas

Darbo partija

Elektrėnai

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose

Elektrėnų krašto šviesuoliai

Europietiška savivaldybė

Europos balsas

Europos Pulsas