Sveikatai palankūs arbūzai

Sveikatai palankūs arbūzai

Rugpjūčio 3 d. pasaulis mini Arbūzų dieną.  Day.lt skelbia, kad ši šventė pirmiausia išpopuliarėjo JAV, kurioje arbūzų suvalgoma daugiausia, palyginti su kitomis šalimis.

Arbūzų  dienos proga verta pasidžiaugti vienintelio Elektrėnuose – Justinos ir Nelijaus Zaleckių – arbūzų ūkio naujienomis.
„Mūsų su meile užaugin­ti Elek­trėnų arbūzai atitinka sveika­tai palankaus maisto, ženkli­na­mo tarp­tautiniu „Rakto skylutės“ simboliu, kriterijus“, – džiaugiasi ūkininkai.

Simbolis „Rakto skylutė“ ‒ tai Švedijos nacionalinės maisto agentūros prekių ženklas, pripažintas Švedijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos, Šiaurės Makedonijos ir Lietuvos kompetentingų institucijų. Šis simbolis tai grafinis, supaprastintas, papildomas maistingumo ženklas, kurio tikslas ‒ padėti vartotojams lengviau pasirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus.

Pamėgusiems elektrėnietiškus, Gabriliavoje auginamus arbūzus, ūkininkai turi prastesnių žinių. Šiemet derlius nėra gausus, todėl iki soties atsivalgyti sveikatai palankių arbūzų visiems norintiems nepavyks.

Justina ir Nelijus kviečia skaitytojus sekti jų ūkio naujienas feisbuko paskyroje Elektrėnų arbūzai. Čia ūkininkai skelbia naujienas, dalinasi patarimais kaip užauginti arbūzus patiems.Ūkininkai ragina arbūzus auginti savo soduose ir daržuose, o savo pavyzdžiu nori parodyti, kad Lietuvoje auginti ekologiškus arbūzus – misija įmanoma.

Įdomūs faktai apie arbūzus:

  • Arbūzas yra didelė uoga, nors sveria apie 4–15 kg. Archeologai tei­gia, kad arbūzai Egipte buvo auginami ir vartojami jau prieš 2 000 metų.
  • Arbūzų žievė yra valgoma. Ją galima marinuoti, iš jos gaminti uogienes ir marmeladus. Arbūzų sėklas taip pat galima skrudinti ir valgyti.
  • Arbūzas dažnai naudojamas drožybai. Jame išraižomos rožės, gyvūnai, įvairūs raštai, net architektūros statiniai. Dažniausiai tokiais kūriniais puošiami viešbučių restoranai.
  • Arbūzus skirtingos tautos valgo skirtingai. Pvz., graikai juos deda į salotas su feta sūriu. Meksikoje arbūzas valgomas su druska, ant jo užlašinus žaliųjų citrinų sulčių ir pabarsčius čili pipirais.
  • Sakoma, kad be arbūzo neįsivaizduojama vasara, nes jis puikiai gaivina, naudojamas kokteiliams, limonadams.
  • Arbūzuose yra B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai. Taip pat juose randama vitamino C, magnio ir kalio. 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų.
  • Norint išsirinkti saldų arbūzą, reikia laikytis kelių paprastų taisyklių. Bakstelėkite – prinokusio arbūzo garsas turi būti skambus, o ne prislopintas. Arbūzo „uodegėlė“ turi būti sausa. Prinokusio arbūzo minkštimas yra ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos.
  • Šviesi gelsva dėmė ant arbūzo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs. Tamsios žalios spalvos arbūzas viduje turėtų būti raudonesnis ir saldesnis. 

    „Rakto skylutė“ – sveikatai palankaus maisto simbolis

Red inf.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

Aktualijos

Aktualijos

Aplinkos apsauga

Archyvas

Darbo partija

Elektrėnai

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose

Elektrėnų krašto šviesuoliai

Europietiška savivaldybė

Europos balsas

Europos Pulsas