Kelionė po Aziją skonio receptoriais: pasaulio virtuvių patiekalai tiesiog namuose

Kelionė po Aziją skonio receptoriais: pasaulio virtuvių patiekalai tiesiog namuose

Azija yra viena iš turtingiausių kulinarijos kultūrų pasaulyje ir pasižymi itin dideliu skirtingų skonių pasirinkimu. Kiekvienoje Azijos šalyse vyrauja skirtingos kulinarijos tradicijos ir patiekalai, naudojami skirtingi produktai, prieskoniai ir gaminimo metodai, tad kiekvienas gali rasti patiekalą, kuris ne tik atitiktų jo skonio receptorius, bet ir atvertų vis naujų gastronominių potyrių. Taigi pasinerkime į skonių jūrą!

Pagrindinės Azijos kulinariją stebinančios šalys

Apie Azijos virtuvę galima kalbėti labai daug dėl šiame žemyne esančios didelės skirtingų tautų populiacijos, kuriose, žinoma, skiriasi tradicijos ir gaminimo būdai. Tačiau dabar pakalbėsime apie vienas iš žinomiausių Azijos šalių, kurių kulinariniai šedevrai skamba visame pasaulyje.

  1. Japonija – viena iš geriausių kulinarijos šalių pasaulyje. Ši šalis ypatinga dėl savo unikalios virtuvės, gausybės skirtingų ingredientų ir kompleksinių receptų. Vienas iš populiariausių, ir Lietuvoje dažnai sutinkamų, šios šalies patiekalų – sushi. Šefo receptai komanda rekomenduoja išbandyti šį patiekalą namuose kiekvienam ir įsitikinti, kad jį pagaminti nėra jau taip ir sunku! Į šį patiekalą įeina ryžiai, actas, cukrus, jūros dumbliai, įvairios jūros gėrybės, daržovės ir kiti garnyrai. Dar vienas garsus Japonijos virtuvės patiekalas yra ramen, kuris yra makaronų sriuba su mėsa, daržovėmis ir kiaušiniais, dažnai pasižymintis intensyviu skoniu.

Japonų virtuvė taip pat garsėja savo dėmesiu sveikatai ir puikių ingredientų kokybe. Dauguma patiekalų yra gaminami iš šviežių produktų, taip, kad būtų išlaikoma daugiau maistinių medžiagų. Be to, gausu vegetariškų ir veganiškų pasirinkimų, kuriuose naudojama sezono daržovės ir sojos produktai.

  1. Kinijos virtuvė – viena iš seniausių pasaulyje. Skirtingose Kinijos provincijose egzistuoja skirtingos tradicijos, kaip ir tradiciniai valgiai, skoniai ir ingredientai, todėl ši virtuvė yra taip pat stipriai susijusi su šalies kultūra ir istorija. Be to, Kinija labai įvairi skoninėmis savybėmis, prieskoniais, tekstūromis. Patiekalai gali būti aštrūs, riebūs, saldūs, sūrūs, rūgštūs arba keli variantai viename. Vienas iš populiariausių šios virtuvės patiekalų – Dim Sum. Tai maži koldūnai su skirtingais įdarais, pavyzdžiui, kiaulienos, jautienos arba daržovių, kuriuos garinama specialiame inde. Paprastai dim sum valgoma vėlyvųjų pusryčių metu – nuo vėlyvo ryto iki pietų.
  2. Tailandas yra dar viena Azijos šalis, kuri yra žinoma dėl savo įvairios virtuvės. Pagrindiniai patiekalai yra Tom Kha Gai sriuba, salotos su keptomis krevetėmis ir kari. Tailandas yra žinomas dėl savo didelio aštrumo ir rūgštumo. Tad jeigu mėgstate aštrius patiekalus, Tailando virtuvė būtent jums. Aštrūs patiekalai ne tik dažno žmogaus silpnybė, tačiau tai gali būti ir nauda sveikatai, apie šiuos privalumus galite plačiau pasidomėti paspaudę ant šios nuorodos: aštraus maisto privalumai.
  3. Indija – prieskoninių patiekalų šalis. Indiškas maistas giriamas už kario patiekalus, burnoje deginančius prieskonius ir sudėtingus skonių derinius. Naudojant kardamoną, kajeno pipirus, tamarindą ir kitus aštrius ingredientus, skonių deriniai nepanašūs į jokius kitus patiekalus visame pasaulyje. Žinoma, kad vieni iš populiariausių Indijos patiekalų ir yra su kario padažu, jie gali būti gaminami iš mėsos, žuvies ar daržovių. Indijoje, kaip niekur kitur pasaulyje, atrasite gausybę vegetariškų ir veganiškų patiekalų, kurie yra ypač populiarūs šioje šalyje dėl religinių ir kultūrinių priežasčių. Vienas iš patiekalų, kuriame nerasite mėsos, yra Palak Paneer, tai gana paprastas valgis, kuris pagamintas iš minkšto sūrio kubelių špinatų padaže.
Pexels.com asociatyvi nuotrauka

Lengvi Azijos virtuvės patiekalai, kurie ant jūsų stalo gali atsirasti trumpiau nei per pusvalandį!

Kung Pao Vištiena yra vienas iš populiariausių kinų patiekalų. Štai trumpas Kung Pao Vištienos receptas, kuris nepaliks abejingų!

Ingredientai (2 žmonėms):

  • 500 g vištienos filė;
  • 1/2 puodelio neskrudintų žemės riešutų ;
  • 3-4 svogūnų laiškų;
  • 2 šaukštai sauso vyno;
  • 2 šaukštai sojų padažo;
  • 2-3 česnako skiltelės;
  • 1 šaukštas cukraus;
  • 1 šaukštas ryžių acto;
  • 2 šaukštai kukurūzų krakmolo;
  • 3 šaukštai vandens;
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus;

Gaminimo procesas:

  • Supjaustykite vištienos filė į nedidelius kubelius ir apibarstykite kukurūzų krakmolu;
  • Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite 2 šaukštus augalinio aliejaus;
  • Sudėkite riešutus ir maišydami apkepkite juos apie 1 minutę, kol jie šiek tiek paskrus;
  • Išimkite riešutus iš keptuvės ir trumpam atidėkite į šalį;
  • Į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir sudėkite vištienos gabalėlius. Viską kepkite apie 5-6 minutes, kol vištiena tamps auksinės spalvos;
  • Į vištieną sudėkite supjaustytus svogūnų laiškus, smulkintas česnako skilteles ir pipirus pagal skonį. Dar kepkite apie 1-2 minutes;
  • Sumaišykite vyną, sojų padažą, cukrų, ryžių actą ir vandenį;
  • Padažą pilkite į keptuvę ir kaitinkite, kol jis pradės tirštėti. Įmaišykite keptus riešutus;
  • Patiekite su ryžiais ar kitais pageidaujamais garnyrais. Skanaus!
Asociatyvi pexels.com nuotrauka

Vištienos ir daržovių Tom Kha sriuba, kuri pasižymi nepakartojamu kokosų ir citrinžolės skoniu.

Ingredientai (4 žmonėms):

  • 600 ml vandens;
  • 500 g vištienos filė;
  • 300 gramų wok šaldyto dažovių mišinio;
  • 250 ml kokosų pieno;
  • 200 g kiaušininių makaronų (galite naudoti ir įprastus ilgus kvietinius makaronus);
  • 30 g mėgstamo prieskonių mišinio;
  • Mėgstamų žolelių, pavyzdžiui, kalendros;
  • 1-2 šaukštai aliejaus;

Paruošimo būdas:

  • Išvirkite makaronus pagal instrukciją, kurią rasite ant pakuotės. Juos perplaukite šaltu vandeniu ir sudėkite į dubenį, įmaišykite truputi aliejaus;
  • Vištienos filė supjaustykite plonomis juostelėmis ir kepkite aliejuje kol mėsa taps švelnios spalvos;
  • Į puodą supilkite prieskonių mišinį, vandenį, kokosų pieną ir viską užvirkite;
  • Sudėkite visas daržoves, keptą vištieną ir maišydami dar pavirkite apie 5 minutes;
  • Prieš patiekdami, įdėkite makaronų ir smulkintų mėgstamų žolelių ar daržovių. Skanaus!

Taigi, tikimės šiek tiek iš arčiau susipažinote su nepakartojama Azijos virtuve! Šio regiono kulinarija yra ypatinga dėl savo unikalaus skonio, spalvingumo ir estetiškai patrauklių patiekalų. Be to, tinkanti mėgstantiems ne tik labai skanų, bet ir gražų bei greitai paruošiamą maistą. Azijos virtuvė neatsiejama nuo jos skirtingų šalių istorijos ir kultūros, tad kviečiame susipažinti su azijos kultūra iš arčiau.

 

Užs.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

Aktualijos

Aktualijos

Aplinkos apsauga

Archyvas

Darbo partija

Elektrėnai

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose

Elektrėnų krašto šviesuoliai

Europietiška savivaldybė

Europos balsas

Europos Pulsas