Šiaurės šalių bibliotekų savaitė paminėta visoje savivaldybėje

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė paminėta visoje savivaldybėje

Pažintis su Šiaurės šalimis ir rašytojais

Šiaurės šalių bibliotekų savaitė – tai tas laikas, kai Šiaurės šalių rašytojų knygos prabyla į jaunuosius ir vyresnius klausytojus. Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Šiaurės šalyse rengiama 20-tą, Baltijos šalyse – 19-tą , Elektrėnų bibliotekoje – 18-tą kartą. Šių metų renginių tema – „Ateitis Šiaurės šalyse“, plakatą sukūrė suomių autorius dailininkas Ville Tietavainen.

Ankstyvą lapkričio 14-osios rytą Elektrėnų viešosios bibliotekos Vaikų skyriuje pradėjome didžiosios knygų skaitymo savaitės atidarymą. Pritemdę šviesas ir užsidegę keletą žvakių pradėjome renginį. Susibūrę į jaukų žaislotekos kampelį, vaikams sukritus ant kilimo, sėdmaišių, minkštų pufų, pradėjome skaityti norvegų rašytojo Stiano Hole apysaką „Garmano vasara“. Tai įspūdingai iliustruota istorija, pasiūlyta skaityti vaikams. Visą savaitę garsiai skaitėme pasiūlytą tekstą, perskaitę diskutavome apie knygos veikėjus, ateities vizijas, pristatėme klausytojams literatūros parodą „Knygelės atkeliavusios iš Šiaurės“, naudodami projektorių supažindinome vaikus su Šiaurės šalimis. Renginiuose dalyvavo Elektrėnų lopšelio-darželio „Drugelis“ priešmokyklinės „Boružėlių“ , „Drugelių“ grupių vaikai su auklėtojomis, lopšelio-darželio „Pasaka“ „Kačiukų“ grupė su auklėtojomis ir kiti lankytojai. Bibliotekoje veikė ir dar veiks iki gruodžio 30 dienos Elektrėnų pradinės mokyklos 4a ir 4b klasių mokinių darbų paroda „Tiltai“.

Vyko renginiai ir Suaugusiųjų skaitytojų skyriuje bei jaunimo erdvėse. Atėjus sutemų valandai, buvo uždegta simbolinė šviesa ir skaitoma ištrauka iš suomių rašytojos Emi Iltaranta knygos „Vandens skonis“. Bibliotekos fojė veikė spaudinių paroda „Vandens skonis“. Paroda buvo pristatyta įvairioms skaitytojų grupėms. Prie arbatos puodelio diskutavome apie klimato pokyčius pasaulyje, vandens trūkumą. Šiaurės šalių savaitės metu veikė knygų kampelis „Pasidovanok sau knygą“. Surengėme bendrą lietuvių ir suomių filmo „Dvi naktys iki ryto“ peržiūrą jaunimo erdvėse.

Genė Akulevičienė,

Vyr. bibliotekininkė

Pastrėvio bibliotekoje

Kaip ir kiekvienais metais lapkričio mėnesį Pastrėvio bibliotekos bibliotekininkė Danutė Kananavičienė pakvietė mus dalyvauti Šiaurės šalių bibliotekų savaitės renginiuose, kurie vyksta visose Šiaurės ir Baltijos šalyse. Šių metų tema „Ateitis“.

Savaitė prasidėjo pirmadienį Šviesos ir žodžio švente. Biblioteka buvo papuošta Šiaurės šalių vėliavėlėmis, šių metų plakatu. Su mokytojomis Jurgita Stasiūnaite ir Dale Rakauskiene atvykę į biblioteką, patekome į užburiantį knygų pasaulį. Apžiūrėjome Šiaurės šalių rašytojų literatūrą vaikams, pasakojome apie perskaitytas knygas, prisiminėme Šiaurės šalis ir jų vėliavėles. Prie žvakių šviesos bibliotekininkė skaitė mums ištrauką iš knygos „Garmano vasara“. Ją parašė žymus norvegų rašytojas Stian Hole. Jis gimė 1969 m., o išleido tą knygą 2006 m. Vėliau ištrauką skaičiau aš. Skaityti buvo įdomu ir juokinga. Dar skaitė ir trečiokė Kamilė Tomkevičiūtė. Knyga tikrai labai įdomi. Norėčiau perskaityti ją visą. Būtų įdomu sužinoti, kaip sekėsi mokykloje Garmanui, kūrėme knygai pabaigą.

Kalbėjomės apie praeitį, dabartį ir ateitį. Visi priėjome prie tos išvados, kad kada nors visi pasensime ir būsime kitokie negu dabar.

Žaidėme žaidimą „Skait“. Pasiskirstę į dvi komandas rašėme žodžius su šaknimi „skait-„. Deimantės Janulevičiūtės komandoje buvo Emilija Charlinskytė, Nojus ir Augustinas Aleksoniai, o Kamilės Tomkevičiūtės komandoje buvo Rokas Apanavičius, Nikita Vasiljev, Sandra ir Samanta Beganskaitės. Visi sugalvojome labai daug žodžių su šia šaknimi, vėliau mokytojos ir bibliotekininkė dar papildė naujais žodžiais. Buvo smagu ir įdomu.

Po šventės bibliotekininkė padovanojo mums po skirtuką ir knygą, paveiksliuką-plakatą su Šiaurės šalių atvaizdu, kvietė skaityti kuo daugiau knygų, pavaišino saldainiais.

Pradinių klasių mokiniai ir priešmokyklinės grupės vaikai, vadovaujami mokytojos Viktorijos Juknevičienės, dalyvauja piešinių konkurse „Ateitis mūsų piešiniuose“. Penktadienis dar žada būti įdomus ir pilnas įspūdžių.

Semeliškių gimnazija

Pastrėvio skyrius, 4 klasės mokinys

Augustinas Aleksonis

Beižionių bibliotekoje

Šiemet Šiaurės šalių bibliotekų savaitė švenčia dvidešimties metų sukaktį, Baltijos šalys dalyvauja Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje devynioliktąjį lapkritį.

Tamsėjančiomis lapkričio 14-20 dienomis vaikus, jaunuolius ir suaugusiuosius visose Šiaurės ir Baltijos šalyse suvienijo šiaurietiška knyga.

Šių 2016-ųjų metų Šiaurės šalių bibliotekų savaitės tema yra „Ateitis Šiaurės šalyse“, tad šis motyvas atsispindi visose skaitymui balsu parinktose knygose. Ateitis – tai, kas mus visus vienija, su ja visi mes vienaip ar kitaip esame susiję.

Taip pat ir Beižionių biblioteka dalyvavo skaitymuose „Auštant“ su mažaisiais Beižionių daugiafunkcio skyriaus skaitytojais bei „Sutemus“ – su suaugusiais skaitytojais. Penktadienio popietę, kadangi buvo vėsus oras, bibliotekininkė, susirinkusi knygeles, plakatą ir visą reikalingą skaitymui medžiagą, iškeliavo pas mažuosius skaitytojus į svečius. Papietavę, susėdę ratu, nekantriai vaikučiai laukė į svečius atkeliaujančios bibliotekininkės. Apsidžiaugė vaikučiai, atkeliavus „bibliotekai“ į jų grupę.

Pradžioje pasidėliojome knygutes, uždegėme žvakutes ir pradėjome skaityti norvegų rašytojo Stian Hole knygos „Garmano vasara“ ištraukas. Su dideliu susidomėjimu vaikučiai klausėsi apie Garmaną, jo nuotykius su tetulėmis ir atsisveikinimu su vasara. Toliau žiūrėjome linksmas autoriaus iliustracijas šiai knygai. Dar padiskutavę ir pavartę knygeles, vaikučiai pažadėjo nupiešti piešinių, kaip įsivaizduoja ateitį, ir surengti bibliotekoje parodėlę. Taip atsisveikino bibliotekininkė su mažaisiais skaitytojais iki kito susitikimo ir piešinių parodėlės.

Vakare vyko ištraukų skaitymai suaugusiems skaitytojams iš suomių rašytojos Emmi Itaranta knygos „Vandens skonis“. Į skaitymus atėjo aktyviausi bibliotekos lankytojai.

Buvo paruošta parodėlė Šiaurės šalių rašytojų iš turimų knygų bibliotekoje, uždegtos žvakutės, prie arbatos puodelio pradėta skaityti ištraukas. Skaitė visi dalyvavusieji po pastraipėlę, kad pasijustų vienodai atsakingi už skaitymus. Perskaičius ištrauką, įvyko aštri diskusija apie globalinį atšilimą, kas būtent atsispindi plakate, taip pat apie užterštumą, gėlo vandens sumažėjimą ateityje, apie ką mes dabar net nepagalvojame. Juk visa tai matome ir neįvertiname, kas bus ateityje, kaip teks gyventi mūsų vaikaičiams, provaikaičiams ir t.t.

Pabaigoje buvo nuspręsta dažniau susirinkti, pavakaroti prie arbatos puodelio ir aptarti aktualias temas, o pasirodo, jų yra daug.

Iki kitų susitikimų bibliotekoje!

Janina Bekešienė,

Beižionių daugiafunkcio

skyriaus vedėja

Semeliškių pradinukai skubėjo į biblioteką

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės metu sutartu laiku tūkstančiuose Šiaurės ir Baltijos šalių bibliotekų ir kitose ugdymo įstaigose vyksta Šiaurės šalių literatūros skaitymas. 2016-ųjų metų tema – „Ateitis Šiaurės šalyse“, tad šis motyvas atsispindi ir skaitymui parinktoje norvegų rašytojo Stiano Hole knygelėje „Garmano vasara“.

Lapkričio 14-osios rytą į biblioteką sugužėjo Semeliškių gimnazijos ketvirtokai, kurie ir pradėjo skaitymų savaitę. Skaitėme knygą „Garmano vasara“, dideliame ekrane stebėjome spalvingas knygos iliustracijas. Taip pat kalbėjome, ar jie prisimena, ką patys išgyveno prieš išeidami į mokyklą. Ketvirtokai į biblioteką atėjo netuščiomis. Jie atsinešė sau parašytus laiškus į ateitį . Visus juos perskaitėme, sudėjome į didžiulį voką ir perdavėme mokytojai, kad saugotų iki mokyklos baigimo.

Lapkričio 16 dieną bibliotekoje apsilankė antrokai. Vėl skaitėme knygelę, žiūrėjome ir aptarėme iliustracijas. Po to mokiniai aktyviai dalyvavo viktorinoje „Išsibarstė raidės – sudėk žodžius“.

Skaitymų savaitę užbaigė trečiokai. Po garsinio skaitymo mokiniai pratęsė pasakojimą, kaip knygos herojui sekėsi mokykloje. Vaikai taip pat dalyvavo žodžių viktorinoje. Trečiokai biblioteką papuošė savo piešinių paroda „Berniuko Garmano vasara“.

Po renginių visi dalyviai buvo pavaišinti saldumynais.

V. Venskutonienė,

vyr. Bibliotekininkė

Šiaurės šalių savaitė Kietaviškėse

Jau dešimtus metus Kietaviškių biblioteka dalyvauja Šiaurės šalių savaitės projekto renginiuose. Visą savaitę bibliotekoje vykdoma akcija vaikams ir suaugusiems „Perskaityk Šiaurės šalių rašytojo knygą“. Literatūra buvo eksponuojama parodose. Vaikučiai iš karto pastebėjo knygeles ir nuotaikingus žaisliukus literatūros parodoje „ Daug pašėlusių knygų herojų“. Skandinavų šalies literatūros šią savaitę išduota bibliotekoje žymiai daugiau negu paprastai.

Kadangi buvo pasirinkta garsiniam skaitymui ištrauka patiems mažiausiems, todėl renginyje dalyvavo Kietaviškių pagrindinės mokyklos priešmokyklinio amžiaus grupės vaikučiai. Pirmiausia vaikams buvo suteikta galimybė patiems prisistatyti, pasipasakoti, ką jiems reiškia knygelė. Tuomet vaikai buvo supažindinti su naujomis vaikiškomis knygelėmis ir visi pakviesti tapti bibliotekos skaitytojais. Žvakelių šviesoje vaikai klausėsi bibliotekininkės skaitomos ištraukos iš S. Hole kūrinio „Garmano vasara“. Kartu linksmai padiskutavo apie knygos personažą Garmaną ir tris jo senąsias tetas. Vaikučiams buvo pristatytos skaitomiausios Šiaurės šalių rašytojų knygelės vaikams. Ypač visiems patiko J. Wieslander knygelės žaismingosios herojės Mamulės Mū nuotykiai. Kad vaikai geriau įsimintų Šiaurės šalis ir jų literatūrą, buvo pasiūlyta iškarpyti iš popieriaus patikusius knygų herojus arba tiesiog nupiešti to krašto vaikučius, su kuriais norėtųsi susitikti ateityje. Popietės pabaigoje mažyliai buvo pradžiuginti dovanėlėmis ir saldainiais.

Janina Černiauskienė,

vyr. bibliotekininkė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69