XVI Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė

XVI Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė

Balandžio 23–29 dienomis Lietuvoje buvo minima Bibliotekų savaitė. Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Šiemet ši savaitė išskirtinė, nes 2016-ieji – Bibliotekų metai, todėl visoje Lietuvoje vyko daugiau kaip 1600 įvairių renginių. 2016 m. Nacionalinės bibliotekų savaitės tema – „Stipri biblioteka – stipri visuomenė“.

Bibliotekų savaitė šalyje buvo minima jau šešioliktą kartą, jos metu kiekvienas Lietuvos miestas, miestelis ar kaimas, kuriame yra biblioteka, organizavo įvairius renginius, susitikimus su rašytojais, menininkais. Šiemet Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiais buvo siekiama padidinti bibliotekų įvaizdžio patrauklumą visuomenei, išryškinti bibliotekų tinklo privalumus, atskleisti įvairių teikiamų paslaugų plėtros ir naudos visuomenei galimybes, didelis dėmesys buvo skiriamas Viljamo Šekspyro kūrybai – 400-ųjų mirties metinių proga daugelyje Lietuvos bibliotekų buvo skaitoma šio garsaus dramaturgo ir poeto kūryba, daug renginių skirta jauniesiems skaitytojams: kūrybinės knygų ir jų skirtukų dirbtuvės, piešinių konkursai, viktorinos, protų mūšiai, koncertai.

Bibliotekų savaitė Elektrėnų savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Raminta Česnauskaitė

Elektrėnų savivaldybės biblioteka Bibliotekų savaitės metu džiugino savo lankytojus, organizuodama diskusijas bei susitikimus su rašytojais Laura Sintija Černiauskaite ir Regimantu Tamošaičiu, pagerbdama geriausius skaitytojus, organizuodama įvairias akcijas (savaitė be delspinigių; grąžink bibliotekai pamirštą knygą; naujiems skaitytojams – nemokamas pažymėjimas; knygai antrą gyvenimą „pasidovanok sau knygą“, perskaičiau – dovanoju Jums), pakvietusi rašytojus, leidyklas ir knygų mylėtojus į Mažąją knygų mugę.L.S. Černiauskaitė ir R. Tamošaitis

Balandžio 27 d. Elektrėnų savivaldybės viešojoje bibliotekoje lankėsi rašytojai Laura Sintija Černiauskaitė ir Regimantas Tamošaitis. Bibliotekos direktorė Genė Dapkevičienė abu rašytojus pristatė kaip du vienos šeimos atstovus ir pasiūlė visiems susirinkusiesiems pasikalbėti apie gydančią literatūros, knygos, meno galią.

L. S. Černiauskaitė – prozininkė, dramaturgė, išleidusi 10 prozos ir poezijos knygų („Trys paros prie mylimosios slenksčio“ (1994 m.), „Liučė čiuožia“ (2003 m.), apysakų, novelių bei pjesių rinkinys „Artumo jausmas“ (2005 m.), romanas „Kvėpavimas į marmurą“ (2006 m.), romanas „Benedikto slenksčiai“ (2008 m.), apysaka „Kambarys jazmino krūme“ (2009 m.), romanas „Medaus mėnuo“ (2011 m.), apysaka „Žiema, kai gimė Pašiauštaplunksnis“ (2014 m.), novelių rinkinys (kartu su Renata Šerelyte) „Hepi fjūčer“ (2015 m.), eilėraščių rinktinė „Nauja vėjo rūšis“ (2015 m.). Elektrėnuose rašytoja pristatė savo pirmąją poezijos rinktinę „Nauja vėjo rūšis“. Naujausią knygą autorė pavadino jai pačia brangiausia, nes iš 10 parašytų knygų yra pirmoji poezijos rinktinė, nors rašyti pradėjo nuo eilėraščių. L. S. Černiauskaitė sakė, kad apysakas ir romanus rašyti sunkiau, labiau pavargsta, todėl greičiau kūrinius paleidžia. „Nauja vėjo rūšis“ – tai knyga, iš kurios rašytoja mėgsta skaityti, todėl ir susitikime perskaitė keletą eilėraščių. L. S. Černiauskaitė teigė, kad rašymas jai yra laisvė, pasidalino su susirinkusiaisiais rašymo patirtimi: pirmiausia atsiranda ne būsimos jos knygos siužetas, o veikėjas, o užrašų knygelę autorė nešiojasi vardams ir pavardėms užrašyti, kurių dažniausiai trūksta rašant naują kūrinį. Pasakodama apie kūrybos pradžią rašytoja paminėjo, kad vaikystėje leido laiką pas močiutę Vievyje.

Kitas susitikimo dalyvis R. Tamošaitis – literatūrologas, rašytojas, eseistas, kritikas, Vilniaus universiteto dėstytojas, daugelio vadovėlių rengėjas, knygų „Kelionė į laiko pradžią: indų idealizmas, Vydūnas, Krėvė“ (1998 m.), esė „Vitaminų pardavėjas“ (2007 m.) ir „Vien tik zuikiai naktyje“ (2016 m.) autorius. Susitikime rašytojas kalbėjo, kad meno kūriniai sutaiko mus su savimi, suteikia šviesos, kitaip nei vartotojiška kultūra, menas išlaisvina mus nuo pasaulio ir grąžina prie mūsų pačių. Kai pats būna pavargęs, išsekęs instinktyviai ieško geros knygos, dar kartą perskaito Žemaitės ar A. Čechovo kūrinius – ir grįžta jėgos, atsiranda džiaugsmas. Pats autorius daugiau skaito prozą, nors žmogui labai reikalinga ir poezija, nes eilėraščiai, pasako jo, „žmogaus jausmo sublimacija“. Žmonos naujausią knygą „Nauja vėjo rūšis“ R. Tamošaitis pavadino geriausia jos išleista knyga. Jis dirba žurnale „Metai“, išmano poeziją, tačiau pasidalino, kad artimo žmogaus kūrybą skaityti sunku, nes baisu, kad nusivils, tačiau ši knyga jo nenuvylė. O apie savo knygą „Vien tik zuikiai naktyje“ jis nieko gero pasakyti jau negali, nes ten sudėti tekstai – jau praėjęs etapas, autorius „išsirašė ir išsilaisvino iš problemų, įveikė sunkias patirtis ir dabar net nenori matyti savo knygos“. Tačiau susitikime perskaitė keletą ištraukų ir su skaitytojais pasidalino, kad jo knyga – Dievo ieškojimas, ieškojimas, kas yra buvimo prasmė, kur yra tiesa, kas yra Visatos pagrindas. Jam rašymas yra mąstymas apie save, tam tikros atsiradusios problemos sprendimas per personažą. R. Tamošaitis save pavadino profesionaliu interpretatoriumi, iš aplinkui vyraujančių neatitikimų sukuriančiu tekstus.

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai Kietaviškėse

Nacionalinės bibliotekos savaitės metu antradienio popietę mažieji Kietaviškių pagrindinės mokyklos mokinukai dalyvavo edukacinėse pamokėlėse „Kuriu netradicinę knygelę“ ir „Mūsų sukurta pasaka“. šakienė

Vaikai pradžioje klausėsi bibliotekininkės pasakojimo apie knygos istoriją, jos reikšmę, kūrėjus, leidybą ir saugojimą bibliotekose. Mokiniai patys noriai dalijosi patirtimi apie knygų skaitymą ir jų tausojimą. Vaikams patiko prisidėti prie knygelės įrišimo darbų. Prieš tai visi knygelę iliustravo ir bendromis jėgomis sukūrė gražią pasaką apie pavasarį. Už geranoriškus darbelius vaikai gavo mažytes dovanėles, vaišinosi saldainiais.

Ketvirtadienio popietė buvo skirta Bendruomenių ir Bibliotekų metams paminėti. Buvo parengta fotografijų paroda „Kietaviškių bendruomenė“ ir literatūros paroda „Kūrybinei ugnelei užvaldžius“. Kietaviškėse svečiavosi kraštietė, etnologė, tautodailininkė, literatė Ona Rasutė Šakienė. Meilę savo gimtajam kraštui O. R. Šakienė išreiškia ne tik eilėmis, dailės kūriniais, bet ir surinktais tarmiškais žmonių širdyse išnešiotais pasakojimais, ką jie mena iš senovės iki šių dienų. Surinkta Onutės tautosakinė medžiaga yra didžiulė dovana ne tik dabarčiai, bet ir ateičiai. Viešnia pristatė Teodoro Brazio mūsų krašto tautinių dainų rinkinį „Tautinės dainos“. Papasakojo apie T. Brazio biografiją, dainų rinkimą, gyvenimą Kietaviškėse. Gražiai skambėjo O. R. Šakienės ir R. Važgelienės dueto mūsų krašto dainos, kurių pateikėjai jau seniai mirę. Tai Michalinos Gudelytės iš Kietaviškių kaimo, Emilijos Ščerbavičiūtės iš Anykštos kaimo, Magdalenos Baranauskaitės iš Piktakiemio kaimo dainos. Kietaviškių pagrindinės mokyklos moksleiviai parengė literatūrinę-muzikinę kompoziciją iš kraštietės Onos Rasutės Šakienės surinktos tautosakos ir kūrybos. Mūsų krašto dainų rinkinį „Tautinės dainos“ viešnia padovanojo bibliotekai.

vaikaiBuvo pristatyta kraštietės internetinė svetainė. Visi galėjo pasigrožėti Onutės nutapytais savo krašto puikiais praeities kraštovaizdžio peizažais. Popietėje dalyvavo ne tik suaugę, bet ir jaunieji kietaviškiečiai, kurie įdėmiai klausėsi pasakojimų ir jų širdelėse turėtų išlikti gilesnis ryšys ir pagarba mūsų krašto praeities kultūrai. Renginio pabaigoje buvo apdovanoti padėkos raštais aktyviausi bibliotekos skaitytojai ir pagyvenusios moterys už visuomeninę veiklą bibliotekoje ir kultūros namuose. Kadangi šie metai paskelbti Bibliotekų metais, renginio dalyviai gavo dovanų po knygą. Smagu, kad prie renginio organizavimo prisidėjo mokykla, seniūnija, kultūros renginių organizatorė.

Janina Černiauskienė, Vyr. bibliotekininkė

Tradicinė, bet neeilinė Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Semeliškių bibliotekoje

„Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“ – su šiuo šūkiu Semeliškių biblioteka pradėjo renginius. Šie metai yra ypatingi bibliotekai, nes švenčia ir savo 70-metį. Jau kelios savaitės veikia nuotraukų iš bibliotekos gyvenimo parodų ciklo „Semeliškių bibliotekai – 70“ I dalis („Biblioteka nuo 1946 iki 2000 metų“).renginio suaugusiems dalyviai

Bibliotekų savaitę pradėjo antrokai (mok. I. Rulevičienė). Rytmečio tema „Skaitymas – tai nemokamas bilietas į bet kurį pasaulio kampelį“. Su vaikais keliavome po laikrodžių pasaulį, skaitydami lietuvių rašytojo Vytauto Kandroto knygelę „Laikrodžių istorijos“. Vėliau žiūrėjome ir aptarėme vaizdinę medžiagą apie įvairiausius ir įdomiausius pasaulio laikrodžius. Antrokai dar turėjo atlikti namų darbą: paruošti skirtukus knygai. Dabar biblioteką puošia spalvinga parodėlė „Skirtukas mėgstamai knygai“.

Balandžio 27 d. į biblioteką rinkosi suaugusieji. Į susitikimą atėjo ilgametė bibliotekos darbuotoja I. Venskutonienė. Pristačiusi parodą „Semeliškių bibliotekai – 70“, ji papasakojo įvairių nutikimų, susitikimų su rašytojais niuansus ir to meto aktualijas. Atsakė į susirinkusiųjų klausimus.

Renginių savaitę baigė trečiokai (mok. V. Vitkauskaitė). Jie dalyvavo žaidime „Daug žinau, nes skaitau“. Rungėsi dvi komandos: „Vilkai“ ir „Knygiukai“. Vaikai labai aktyviai įsitraukė į žaidimą. Laimėjo „Vilkų“ komanda 5 taškų persvara.

Savaitė prabėgo labai greitai. Biblioteka laukia savo skaitytojų, lankytojų kasdien, nes didžiausias bibliotekos turtas – aktyvūs skaitytojai.

V. Venskutonienė, Semeliškių vyr. bibliotekininkė

Bibliotekų metų moto – „Stipri biblioteka – stipri visuomenė“

Dešimteriopai vertiname grožį,

Jei siela jo kaip krištolas tyra.

Juk mes taip mylim pilnažiedę rožę

Už kvapą, kurs jai suteiktas yra.

Šekspyras, Viljamas. Sonetai. Vilnius: Vaga. 1967, 66p.

P4260078Balandžio 23–29 dienomis jau šešioliktą kartą Lietuvoje minima Nacionalinė bibliotekų savaitė. Šiemet renginiai yra skiriami paminėti Viljamo Šekspyro, 400-osioms mirties metinėms. Ir Vievio miesto bibliotekos vaikų skyriuje visą šią savaitę vyko renginiai, vienaip ar kitaip susiję su V. Šekspyru. Balandžio 23 d. užsukę į biblioteką galėjote apžiūrėti šio žymaus kūrėjo literatūros parodą „V. Šekspyras – teatro ir dramaturgijos genijus“. Balandžio 25 d. į biblioteką lydimi Vievio gimnazijos mokytos Antaninos Dragvos sugužėjo būrys moksleivių. Jaunuoliai pasikeisdami pristatė V. Šekspyro biografiją, apžvelgė kūrybos ypatumus, nagrinėjo ne tik spalvingų herojų, gyvenančių ne protu, bet aistromis, charakterius, bet paties ir V. Šekspyro būdą. Vėliau susirinkusieji gėrėjosi skaitomų užburiančių sonetų grožiu. Tikiu, kad šis susitikimas, nukėlęs mus 400 metų į praeitį, šio klasiku tapusio kūrėjo sukurti kūriniai ne vienam dalyviui sušildė širdies kertelę.

Balandžio 26 d. skirta netradicinei pamokai, pavadintai ,,Knygų pasaulis”. Tad globojami Vievio gimnazijos mokytojos Renatos Kisnierienės bibliotekos erdvę savo perskaitytų ir labiausiai patikusių knygų pasakojimais užpildė penktokai.

Be galo smagu sutikti mėgstančius skaityti žmones, o kad mėgstančių skaityti gretos yra didelės, džiugu dar labiau.

Vievio miesto bibliotekos

Vaikų skyriaus bibliotekininkė

Renata Simanavičienė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69