Gyvenimas savivaldybėje ir seniūnijose

Gyvenimas savivaldybėje ir seniūnijose

Julija Kirkilienė

Sakoma, kad viščiukus skaičiuoja rudenį, o savivaldybės administracijos vadovai už savo metų darbus atsiskaito prieš Velykas. Per savaitę sueigose seniūnijose apie veiklą atsiskaitė seniūnai, o per Lietuvos nepriklausomybės atgavimo šventę su savivaldybės tarybos veikla supažindinti buvo gausiai į šventę susirinkę savivaldybės gyventojai.

Gyvenimas savivaldybėje
Elektrėnų savivaldybėje gyvena 24463 žmonės ir tai sudaro 0,8 proc. nuo Lietuvos gyventojų skaičiaus. Savivaldybės plotas yra 509 kv. km ir tai taip pat yra 0,8 proc. nuo Lietuvos ploto. Savivaldybės teritorijoje yra 2 miestai – Elektrėnai ir Vievis, Semeliškių miestelis ir 275 kaimai.
2012 metais savivaldybėje gimė 271 naujagimis, iš kurių 151 berniukas ir 120 mergaičių. Mirė savivaldybėje 329 žmonės, susituokė 134 poros. Nedarbas savivaldybėje sudaro 9,9 proc. nuo darbingų žmonių skaičiaus, kai Lietuvoje nedarbo lygis – 11,4 proc. Didžiausias nedarbo lygis yra Ignalinos r. sav. – 20,2 proc, mažiausias nedarbo lygis Neringos sav. – 6,5 proc.
Savivaldybės biudžetas 2012 metais sudarė apie 63,8 mln. Lt, iš kurių daugiausia lėšų, virš 35 mln., išleista darbo užmokesčiams ir soc. draudimui. Mero fondo (25 tūkst. Lt) lėšos naudotos reprezentacinėms reikmėms, vadovaujantis savivaldybės tarybos sprendimu. Rengiamiems ir vykdomiems projektams, kurie finansuojami pagal 2007–2013 m. ES SF veiksmų programas nuo finansavimo periodo pradžios įsisavinta beveik 63 mln. litų, tai sudaro apie vienų metų savivaldybės biudžetą. Už rezultatyvius regioninius projektus savivaldybei skirtas „Auksinės krivūlės“ apdovanojimas.
Siekiant informuoti gyventojus apie savivaldybės veiklą ir sužinoti vietos gyventojų problemas, organizuojami įvairūs susitikimai, pasitarimai ir kiti renginiai, kuriuose dalyvauja savivaldybės vadovai, savivaldybės įmonių ir įstaigų darbuotojai, gyventojai. Informacija apie veiklą taip pat spausdinama vietiniuose laikraščiuose. Gyventojai, tiesa, į susitikimus renkasi vangiai, jie daugiau linkę dėl savo problemų kreiptis asmeniškai. Dėl asmenų prašymų nagrinėjimo ir jų aptarnavimo viešojo administravimo institucijose, įstaigose ir kituose viešojo administravimo subjektuose per metus meras priėmė 296 interesantus. Į gyventojų pateiktus klausimus atsakyta arba problemos perduotos spręsti specialistams pagal kompetenciją.
2012 m. meras raštu gavo 245 gyventojų prašymus, pasiūlymus, 6 skundus dėl regioninio sąvartyno, socialinio būsto, žemės nuomos, gatvių apšvietimo, materialinės pagalbos.
Mero vardu gautas 31 raštas iš Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės. Tarybos narių paklausimų, prašymų – 16. Užregistruoti 1.502 gauti dokumentai (251 fizinių asmenų prašymas, 1.251 juridinių asmenų ir kitų institucijų raštas). Per metus gauta apie 3 000 el. laiškų (per darbo dieną – apie 12). Per metus vidutiniškai sulaukiama apie 5.000 telefoninių skambučių (per darbo dieną – apie 20). Apie 40 proc. gautų raštų yra informacinio pobūdžio.
2012 metais išsiųsti 394 mero raštai fiziniams ir juridiniams (privatiems ir viešiems) subjektams.
Į savivaldybės tarybą išrinkti 25 tarybos nariai, iš jų: 6 Socialdemokratų partijos, 5 – Liberalų ir centro sąjungos, po 3 – Darbo partijos ir busvusios Naujosios sąjungos (socialliberalų), po 2 – Tėvynės sąjungos –Lietuvos krikščionių demokratų, partijos Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos valstiečių-žaliųjų sąjungos, po 1 – Centro ir Krikščionių partijų. Meras pažadėjo visą ataskaitą patalpinti savivaldybės svetainėje www.elektrenai.lt, kur kiekvienas besidomintis savivaldos veikla galės ją perskaityti ir įvertinti.
Elektrėnuose
Nors seniūnijose gyventojų sueigos vyko darbo metu, bet skirtingai, nei tada, kai vykdavo po darbo, žmonių susirinko daug. Elektrėnų bibliotekoje vykusioje seniūnijos sueigoje susirinko įstaigų vadovai, bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų nariai. Seniūnui organizuoti sueigą padėjo Elektrėnų meno mokyklos pučiamųjų instrumentų atlikėjai, nuotaiką praskaidrinę muzika ir profesinio mokymo centro moksleiviai, protokolavę susirinkimą ir susirinkusiuosius vaišinę išradingais konditerių-kulinarų paruoštais gaminiais.
Elektrėnų seniūnjoje gyvena 13448 gyventojai, o tai yra 58 proc. visos savivaldybės gyventojų. Apie gimimus ir mirimus seniūnas neinformavo.
Elektrėnų seniūnijos biudžetas 2012 metais buvo 1 mln. 479 tūkst. litų. Daugiausia išleista miesto viešojo ūkio tvarkymui. 2012 metais įsigytas ilgalaikis turtas: trys šunų vedžiojimo aikštelės, lapų surinktuvas, miesto pliaže įrengta apsaugos sistema, dvi naujos žaidimų aikštelės, suoliukai bei šiukšliadėžės.
Elektrėnų seniūnijoje veikiančių vietos bendruomenių savivaldos skatinimui buvo skirta 19 tūkts. Lt. Elektrėnų bendruomenė „Elektrėnų kraštas“ dalį jiems skirtų lėšų paskyrė suoliukų pastatymui mieste. Tie geltoni suoliukai, pastatyti Draugystės gatvėje link bažnyčios, yra pirkti už bendruomenės pinigus.
Seniūnijoje 38 žmonės dirbo pagal programą „Laikinas užimtumas“. Jie prižiūrėjo seniūnijos kapines, kurių plotas net 9 ha, tvarkė miesto želdinius, prižiūrėjo maudymosi zonas. Visuomenei naudingus darbus dirbo ir Socialinių paslaugų centro bei Elektrėnų policijos komisariato siųsti žmonės. Seniūnas Antanas Šalkauskas dėkojo visuomeninėms organizacijoms, su kuriomis jis tariasi spręsdamas seniūnijos problemas ir kurios padeda jam jas išspręsti. Visuomeninių organizacijų vadovai taip pat dėkojo seniūnui už pagalbą. Ypač seniūną gyrė Abromiškių ir Žebertonių bendruomenių pirmininkės už pagalbą bendruomenių darbe.
Apie turiningą Žebertonių bendruomenės gyvenimą kalbėjo bendruomenės pirmininkė Rasuolė Mistrulli. Savo kalbą ji pradėjo išmintimi, kad jei žmogus negali pakeisti viso pasaulio, tai pakeiskime nors tą dalelę, kuri yra pasiekiama. Žebertonių kaimą bendruomenė pastebimai pakeitė. Apie projektus ir jų įgyvendinimą, apie tai, kaip senoji Žebertonių mokykla virto bendruomenės namais, apie bendruomenės veiklą tuose namuose Rasuolė kalbėjo iliustruodama nuotraukomis ir negailėjo padėkos žodžių seniūnui, savivaldybės vadovams ir Elektrėnų savivaldybės vietos veiklos grupei, pagal kurios projektus Žebertonyse vykdoma bendruomenės veikla.
Abromiškių bendruomenės darbus apžvelgė Abromiškių bendruomenės valdybos narė Lina Bernatavičienė. Ji, kaip ir Žebertonių bendruomenės pirmininkė, didžiavosi veikla, vykstančia atstatytame Abromiškių svirne, pristatė Abromiškių kaimo plėtros programą ir kitą bendruomenės veiklą. Klausantis šių bendruomenių ataskaitų, pasak mero pavaduotojo Viktoro Valiušio, miestiečiai kaimo gyventojams tik pavydėti galėtų ir tikrai negalima skųstis, kad kaime nėra ką veikti.
Elektrėnų policijos komisariato viršininkas Andžej Grudinskij apžvelgė seniūnijos kriminogeninę padėtį.
Didžiausią kovą pareigūnai yra paskelbę prieš narkotikų platinimą ar vartojimą. Elektrėnuose per vieną dieną viename kioskelyje Saulės gatvėje net 20 asmenų bandė įsigyti kvaišalų. Per metus sulaikyta 30 asmenų, kurie su savimi turėjo narkotinių medžiagų. Seniūnijoje veikė turto prievartautojų grupė, kuri buvo išaiškinta. Pareigūnai taip pat daug dėmesio skiria smurtavimui šeimose. Pranešimai apie smurtavimą artimoje aplinkoje policijos suvestinėse yra dominuojantys. Taip pat, sakė A. Grudinskij, pareigūnai daug dėmesio skiria miesto šiukšlintojams ir chuliganams. Komisaras dėkojo elektrėniečiams, bendradarbiaujantiems su pareigūnais ir padedantiems išaiškinti tuos asmenis, kurie trukdo žmonėms, norintiems gyventi saugioje aplinkoje. Taip pat dėkojo savivaldybės vadovams, kurie yra atsakingi už saugų savivaldybės žmonių gyvenimą, todėl kiekvienais metais remia komisariatą. Įvertindami savivaldybės vadovų pastangas, pareigūnai atsilygina geru darbu, kad miestas būtų švarus ir saugus.
Elektrėnų seniūnijos sueigoje oponentu padėkas švaisčiusiems susirinkimo dalyviams buvo aktyvusis elektrėnietis Edmundas Vėželis. Jis klausė, ar Elektrėnų savivaldybėje, vėliau Elektrėnų komunaliniame ūkyje įdarbintas pensininkas Algirdas Sadkauskas neturi asmeninių interesų. Algirdas Sadkauskas yra UAB „Ekopada“, kuri įregistruota Elektrinės g. 21, EKŪ priklausančiame pastate, akcininkas ir vadovas. 2004 m. ten pat buvo įkurta UAB Ekoela (padangų deginimo įmonė), kuriai 2008 m. gegužės 16 d. buvo iškelta bankroto byla, o 2010 m. birželio 7 d. priimta nutartis likviduoti.
Meras K. Vaitukaitis teisinosi, kad A. Sadkauskas yra labai aktyvus žmogus, o tokie žmonės savivaldybei esą labai reikalingi ir pakvietė E. Vėželį taip pat ateiti pas jį, gal ir jam būsią suteikta darbo vieta.
Apie gyventojų sueigas Vievio, Semeliškių, Beižionių ir Kietaviškių seniūnijose rašysime kitame laikraščio numeryje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.

Rekomenduojami Video


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aktualijos


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Aplinkos apsauga


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Archyvas


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Darbo partija


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų kraštas gyvuose prisiminimuose


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Elektrėnų krašto šviesuoliai


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Europietiška savivaldybė


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai aukštumų link


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69

Keliai link aukštumų


Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, null given in /home/kronika/domains/kronika.lt/public_html/wp-content/themes/true-news-child/single.php on line 69